Искључена струја у згради општине Кнежевo

Ведрана Кулага
Искључена струја у згради општине Кнежевo

Кнежево - Зграда општине Кнежево од понедјељка је у мраку јер им је искључена струја због дуга који је достигао 8.700 КМ.

У предузећу "Електрокрајина" из Бањалуке казали су да је струја искључена након што су из општине Кнежево добили информацију да немају новца да измире рачуне за четири мјесеца. У Кнежеву кажу да извршна власт неће прстом да мрдне у вези са овим проблемом, нити да тражи репрограм. Умјесто тога, у функцији је агрегат помоћу којег се зграда општине снабдијева струјом.

Начелник општине Боре Шкељић, који је недавно опозван на референдуму, али та процедура још није приведена крају, није желио да говори о искључењу струје у згради општине, нити да одговори на питање да ли ће бити затражен репрограм, односно како ће бити ријешена новонастала ситуација.

Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић каже да општина има проблема са финансијама, али да је морао бити обезбијеђен новац за плаћање рачуна за струју.

- Општина мора да буде примјер како би требало да се измирују обавезе, јер како очекивати онда од грађана који немају никаква примања да измирују своје обавезе за струју и друге комуналије. На крају крајева, ово и није посебно велики дуг - рекао је Марић.

Шкељић је опозван већином гласова становника Кнежева на референдуму крајем новембра прошле године, а вољу народа потврдила је недавно и Централна изборна комисија БиХ, оцијенивши да је процес опозива протекао у складу са законом. У току је разматрање жалби на одлуку Централне изборне комисије, послије чега ће бити познато да ли ће Шкељић дефинитивно отићи са чела општине. У случају да одлука о опозиву буде потврђена до локалних избора који би требало да буду одржани у октобру ове године, општином ће руководити замјеник начелника којег треба да именује скупштинска већина предвођена СНСД-ом и Изворном СДС, јер је Борис Раљић давно смијењен са те функције, а због дубоке политичке кризе нови није именован.

Политичка криза у Кнежеву траје од јуна 2013. године када је блок предвођен СНСД-ом и Изворном СДС преузео већину у Скупштини. Шкељић, који је кадар НДП-а, и његови коалициони партнери нису признавали нову већину, због чега је Кнежево дужи период било потпуно блокирано јер општински буџет није био усвајан на вријеме.

Потрошња новца

Скупштинска већина у Кнежеву већ годинама тражи да им буду достављени извјештаји о извршењу буџета, али податке нису успјели да добију. Они су истакли да сви расходи морају бити транспарентни и да нико не смије да крије извјештаје који треба да покажу како је потрошен новац из буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана