ИРБ ће отворити пословницу у Требињу

Срна
ИРБ ће отворити пословницу у Требињу

ТРЕБИЊЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је данас да је донесена о-длука о отварању пословнице Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске у овом граду.

Ћурић је рекао новинарима да је у претходном периоду Градска управа поднијела захтјев ИРБ-у и истакао да је отварање пословнице ове банке у Требињу на понос свима, с обзиром на услове које ИРБ даје привреди, нарочито у посљедње вријеме.

- Камата за привреднике који подижу кредите је 0,5 одсто. Млади брачни парови су имали уступке у односу на све остале банке које су комерцијалне - навео је Ћурић.

Директор ИРБ-а Дражен Врховац рекао је новинарима да је овој банци веома битно да буде заступљена на цијелој територији Републике Српске и изразио задовољство што ће почетком године добити представништво у Требињу.

- Заједно са нама у Требињу ће бити присутан и Гарантни фонд, као институција која прати Инвестиционо-развојну банку. Све врсте услуга које ИРБ пласира грађани и привредници Требиња и цијеле Херцеговине моћи ће да обаве у овом граду - навео је Врховац и истакао да је то веома битно за развој Требиња и цијеле регије.

Он је подсјетио да је ова банка до сада у Требиње уложила више од 58 милиона КМ, а од постојања Инвестиционо-развојна банка је пласирала више од 2,7 милијарди КМ.

Врховац је прецизирао да је ИРБ у овој години више од 180 милиона КМ пласирао привреди, а премашен је план и када је ријеч о пласману стамбених кредита грађанима за 25 одсто.

Он је нагласио да се ова банка у кризи изазваној епидемијом вируса корона поставила тако да помогне привреди.

Врховац је навео да је са премијером Српске Радованом Вишковићем, Владом Републике Српске, министром финансија Зором Видовић, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком договорено да ИРБ не треба да буде институција која ће бити окренута профиту, већ да буде спона између Владе, привреде и грађана и да се појављује у оваквим ситуацијама, када је отежано пословање привредника.

- Ми смо тако и дјеловали, одмах почетком године смо снизили све каматне стопе за привреду на 0,5 одсто. То су камате које нема нико у окружењу. Увели смо мораторијум који је то био у пуном смислу. Три мјесеца су мировале све обавезе - подсјетио је Врховац.

Он је истакао да су средства ИРБ-а и пласман стамбених кредита повољни за грађане због рочности од 25 година и фиксне каматне стопе.

- Наши грађани су сигурни јер је прва и посљедња рата иста без обзира на кретање на тржишту. То грађанима који купују прву стамбену јединицу веома значи јер се не могу десити никакви проблеми у посљедњој отплати", рекао је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана