ИОМ, Амброси: Потребан свеобухватнији систем управљања миграционим токовима

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Шеф особља Међународне организације за миграције (ИОМ) из Женеве Еугенио Амброси сматра да треба почети разговарати, планирати и припремати се за свеобухватнији систем управљања миграцијским токовима у БиХ.

Амброси је прецизирао да то значи да треба почети разматрати дугорочнија рјешења која ће се тицати могућности добровољног враћања у земље поријекла, спајање породице гдје је то могуће, подршку властима у преговоримо код програма реадмисије са земљама поријекла и другим аспектима који могу допринијети бољем организованом систему управљања миграционим токовима.

Он је на крају тродневне посјете БиХ изјавио новинарима да су разговори са властима углавном били фокусирани на хуманитарни одговор на миграцијске токове кроз БиХ, да се то мора наставити и да су потребе људи још присутне.

Амброси је рекао да треба појачати подршку локалним заједницама које су домаћини групама миграната и обичним људима који живе у тим локалним заједницама.

"Желимо да подржавамо и градимо капацитете власти да преузимају вођство и контролу над управљање миграцијским токовима", поручио је Амброси.

Он је додао да предстоје изазови, да људи долазе и пролазе кроз БиХ и да вјерује да је ово ситуација којом се може управљати уколико све укључене стране доприносе, да треба видјети шта се може успоставити на територији БиХ како терет не би подносио само један дио земље и један кантон.

Када је ријеч о дугорочним рјешењима, Амбросио каже да постоји потреба да се узме у обзир регионални аспект ове ситуације.

"Важно је да нађемо начина да појачамо и проширимо регионалну сарадњу, што подразумијева не само сусједне земље, већ и друге актере као што је ЕУ", рекао је Амброси.

Осврћући се на посјету Унско-санском кантону, гдје је обишао транзитни центар у Борићима и центар Липа, Амброси је рекао да је задовољан нивоом координације под вођством Министарства безбједности у Савјету министара.

 "Мислим да је одговор доведен на јако добар ниво и било ми је драго да видим унапређење привременог смјештаја у Липи, као и напредак радова на изградњи сталног центра у Липи који би требали бити завршени за неколико седмица", рекао је Амброси.

Шеф ИОМ-а у БиХ Лаура Лунгароти рекла је да је посјета Амбросија БиХ потврда подршке ИОМ-а БиХ у суочавању са мигрантском кризом и додала да прихватни центри у БиХ нису попуњени, те да је ситуација све боља.

"Када је ријеч о људима који нису смјештени у центрима, по нашим прелиминарним истраживањима њих је 1.700, што је далеко од бројева који су спомињани раније", рекла је Лунгароти и истакла да је сарадња са локалним и властима БиХ све боља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана