Интересовање младих из Српца за стони тенис превазишло сва очекивања: Мобилне телефоне замијенили рекетом

Дејан Јовичић
Интересовање младих из Српца за стони тенис превазишло сва очекивања: Мобилне телефоне замијенили рекетом

СРБАЦ - Традиција играња стоног тениса у Српцу датира дуже од пола вијека, али је тек у октобру прошле године група ентузијаста одлучила да оформи клуб, који је на путу да постане једна од најмасовнијих омладинских и спортских организација у овој локалној заједници.

Омладински стонотениски клуб Србац од тада је окупио 90 полазника у свим узрастима који су одлучили да мобилне телефоне замијене рекетима и тако квалитетније проведу слободно вријеме. Предсједник клуба Мића Куртовић каже да се стони тенис играо одувијек у Српцу, али да је тек ове године доживио праву експанзију, додајући да је интересовање младих за ову спортску дисциплину превазишло сва очекивања.

- У прошлим временима стони тенис се играо у многим домаћинствима. На јавним мјестима су се организовали турнири, али је доста људи имало сто за стони тенис у својим кућама, гаражама и подрумима, нарочито на селу. Како бисмо омасовили овај спорт, група ентузијаста, са мном на челу, одлучила је прошле године да региструје клуб, а данас се можемо похвалити да ћемо прву годишњицу, по свему судећи, прославити са око сто чланова, од чега је чак 35 узраста од пет до 16 година - рекао је Куртовић.

За кратко вријеме од оснивања успјели су организовати и два турнира, од којих је онај у мају окупио десет од 12 најбоље рангираних стонотенисера Републике Српске и искусне мајсторе из Србије, Словачке и Аустрије, а први рођендан прославиће крајем октобра међународним турниром на којем очекују врхунске играче из цијелог региона.

- Добили смо огромну подршку локалне заједнице, а нарочито општине Србац и Центра за културу и спорт, који су нам омогућили тренинге у спортској дворани и шест столова, уз сву потребну опрему. То нам је дало вјетар у леђа да организујемо још бољи турнир, који ће бити најјачи ове године у Републици Српској, а учествоваће најбољи играчи из земаља бивше Југославије и окружења - истиче Куртовић.

Присјећајући се почетака развоја овог спорта у Српцу, некадашњи министар породице, омладине и спорта РС Проко Драгосављевић каже да је први сто за стони тенис у Србац стигао 1965. године, када га је донио београдски студент Бобан Јејинић из Српца. Сто је постављен у дворишту куће мјештанина Филипа Савића у центру града и одмах побудио велико интересовање младих.

- Био је један сто, а сви су жељели да играју. Тада је побједник остајао за столом, па није много њих имало шансу да заигра, али се онда кренуло са организацијом турнира, па су се играчи брзо измјењивали. Ускоро је израђено још столова, а стигла је и спортска опрема. Нова игра освајала је омладину, а стони тенис је нашао мјесто у школским програмима предмета физичко васпитање, па су стизале и прве награде - каже Драгосављевић.

Он је био у саставу екипе Средњошколског центра, која је играла са доста успјеха на Радничким спортским играма, а један од најбољих резултата остварио је 1972. године ученик србачке Гимназије Драган Купрешанин, који је на Малим олимпијским играма у Сарајеву освојио златну медаљу.

Од ведета новооснованог клуба у Српцу такође се много очекује, нарочито због тога што ће од ове године први пут заиграти у Другој лиги Републике Српске, са амбицијама да уђу у виши ранг. Ангажовали су искусне тренере из Бањалуке и Теслића, који ће истовремено бити и играчи у првом тиму, а стручну помоћ добијају и од тренера олимпијске и параолимпијске репрезентације БиХ Јовице Шормаза.

- Када сам прије девет мјесеци посјетио у овај клуб, рекао сам да ће прве резултате имати већ за двије године, али ових дана сам их поново обишао и услови рада, а нарочито енергија и ентузијазам које сам осјетио, говоре ми да ће прве медаље освојити већ наредне године - сматра Шормаз.

Кадети

Иако су до сада стони тенис играли искључиво аматерски, чланови србачког клуба су већ постигли добре резултате. На недавном кадетском првенству Српске у Бијељини Алекса Пантелић је освојио пето, а Марко Малешевић девето мјесто. Њих двојица ће такође бити чланови првог тима у Другој лиги. Првенство почиње 17. октобра, а амбиције Српчана су да буду међу три најбоље екипе и већ у наредном првенству покушају освојити прво мјесто.                                             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана