Информатички ас из РС лови свјетске медаље

Цвија Мркоњић
Информатички ас из РС лови свјетске медаље

Вишеград - Најтеже ми је било да се психички припремим за такмичење, јер сам сав дотадашњи рад и труд требао да покажем у борби са рачунарима која је трајала пет сати.

Овако о успјесима почиње причу матурант Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда Бранко Фулурија, који је минулог викенда освојио друго мјесто на такмичењу из информатике у Сарајеву. Овај осамнаестогодишњак се пласирао на информатичку Олимпијаду у Русији, гдје ће бити једини представник Српске, те на Балканијаду, која ће за десетак дана бити одржана на Кипру. Да би остварио сјајне резултате Фулурија је са припремама кренуо још почетком прошле године.

- Нажалост, због других обавеза не вјежбам колико би требало, али радим између пет и осам сати сваки дан, што ми не пада тешко јер то волим - наводи Фулурија, додајући да су га прошлогодишњи успјеси додатно мотивисали.

Осим што му је током школовања у Гимназији информатика донијела одличне резултате на регионалним и републичким такмичењима, у априлу прошле године је постао првак РС.

Открива да прије такмичења направи план и програм рада, како би био сигуран да му успјех неће измаћи. Међутим, упркос плановима, некад не буде баш све како замисли. 

Присјетио се и малера који га је снашао прије неколико година на регионалном информатичком такмичењу.

- Имао сам огромну трему и након сат времена напорног рада и четири урађена задатка, заборавио сам да сачувам кодове и тако поништио читав свој рад - испричао је Фулурија.

Ипак, то га није обесхрабрило, па је наставио вриједно да вјежба. Открио је да је главни "кривац" за његову љубав према овој области његов старији брат, који је програмер.

- Увијек ме копкало шта он то ради, па је почео да ме уводи у тај свијет. Програмирање ми се највише свиђа, јер могу да направим нешто што ће бити корисно за све - објашњава он.

Иако се од првог разреда основне школе информатички ас дичи све самим петицама, као други омиљени предмет издваја математику. Послије такмичења у Сарајеву Бранков професор информатике Дарко Митровић је истакао да је био сигуран у знање свог ђака. Квалитет Бранка Фулурије препознат је и ван граница БиХ, па му је тако Рачунарски факултет у Београду, гдје ће Бранко наставити школовање на Одсјеку за рачунарске науке, додијелио стипендију.

Кошарка

Бранко Фулурија успјехе ниже и на спортским теренима. На школским регионалним такмичењима два пута је проглашен најбољим кошаркашем, а освојио је двије златне медаље.

- Због припрема за такмичења, које ми одузимају много времена, морао сам престати да се активно бавим спортом - казао је капитен јуниорске екипе Кошаркашког клуба "Варда  ХЕ", која је освојила треће мјесто у РС и квалификовала се за Премијер лигу БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана