Индустријска производња у септембру већа за 2,1 одсто

ГС
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у септембру већа је за 2,1 одсто у односу на август, објавила је Агенција за статистику БиХ.

У септембру ове, у односу на исти мјесец прошле године, индустријска производња у БиХ, календарски прилагођена, биљежи раст од 9,3 одсто.

Производња нетрајних производа за широку потрошњу у септембру већа је за 3,3 одсто, интермедијарних производа већа за 1,6 одсто, трајних производа за широку потрошњу већа за 1,4 одсто, док је производња капиталних производа мања за 1,2 одсто, а енергије мања за 1,9 одсто.

У септембру ове, у односу на исти мјесец лани, производња интермедијарних производа већа је за 12,7 одсто, капиталних производа већа за 11,3 одсто, енергије већа за 5,8 одсто, а нетрајних производа за широку потрошњу већа за 5,5 одсто, док је производња трајних производа за широку потрошњу мања за 7,8 одсто.

Десезонирана индустријска производња у септембру у поређењу са августом у вађењу руда и камена забиљежила је раст од 2,8 одсто, у прерађивачкој индустрији од 1,8 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом забиљежен је раст од 1,5 одсто.

У септембру ове, у поређењу са истим мјесецом претходне године, индустријска производња, календарски прилагођена, биљежи раст у прерађивачкој индустрија од 10,2 одсто, у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом од 7,1 одсто, а у вађењу руда и камена биљежи раст од 1,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана