Именовање директорице у Котор Варошу уз смјене у Школском одбору

Анита Јанковић
Именовање директорице у Котор Варошу уз смјене у Школском одбору

Котор Варош - Актуелна директорица Основне школе "Свети Сава" Котор Варош Слађана Шубара добила је нови мандат, а након неколико неуспјешних сједница Школског одбора и недостатка кворума за одлучивање, јуче је именована тек послије промјене два члана тог тијела.

Шубара је послије те промјене именована гласовима свих шест присутних од седам чланова, колико броји Школски одбор. Два члана су замијењена рјешењем министра просвјете и културе РС Дане Малешевића. У Министарству просвјете и културе РС истакли су да им је достављен захтјев за разрјешење чланова Школског одбора у име оснивача школе јер неоправдано изостају са сједница, чиме се онемогућава функционисање тог тијела и рад школе.

- Министарство је поступило у складу са законом и разријешило чланове Школског одбора у име оснивача. Законом о основном образовању и васпитању прописано је да чланове Школског одбора разрјешава предлагач на своју иницијативу, иницијативу других органа у школи или на основу инспекцијског налаза ако се утврди да не испуњавају обавезе. У изузетним случајевима министарство у име оснивача може разријешити поједине чланове одбора ако неоправдано изостају са сједница - рекли су у министарству.

Избор директора закомпликовао се у посљедњој фази. Шубара је на првој сједници Школског одбора одржаној послије завршетка конкурсне процедуре добила четири гласа, Миленко Жупљанин два, док Слободанка Каламанда није имала ниједан глас. Сагласност на одлуку Школског одбора убрзо је дао министар Малешевић, послије чега је преостао финални корак и именовање Шубаре за директорицу. На сједници Школског одбора 15. марта Шубара је, међутим, остала без већине. Три члана Школског одбора нису се појавила на сједници, због чега то тијело није имало прописани кворум за изгласавање одлуке о именовању Шубаре. Послије тога је одржано још неколико сједница Школског одбора, али је сваки пут због изостанка три члана исход бивао идентичан. Тада је упућен захтјев за разрјешење два члана Школског одбора, а све је обављено експресно јер су Шубара и Малешевић кадар ДНС-а.

Један од три члана Школског одбора који нису присуствовали на посљедњих неколико сједница Милан Васиљевић каже да се није могао одазвати јер је позиве за сједнице увијек добијао истог дана када су оне и заказане.

- Имао сам пословне обавезе које нисам могао одгађати, а све је могло бити другачије да су позиве слали благовремено. Позиви су стизали на адресу предузећа у којем радим и често се дешавало да ми портир ујутро не уручи позив, одем на терен, вратим се касно послијеподне и просто закасним на сједницу Школског одбора - појашњава Васиљевић.

Кандидат за директора Миленко Жупљанин каже да му није жао што није изабран, али да је разочаран начином на који је обављен избор директора и поступцима Школског одбора, Шубаре и министарства.

- Не могу да схватим да се тако олако и експресно мијењају чланови Школског одбора, само да би неко могао бити изабран. Ово је невиђена лакрдија, а најгоре од свега је што је у томе учествовало и министарство, које је представник свих нас у просвјети - рекао је Жупљанин.

Жупљанин је био избор которварошког СНСД-а, док је трећи кандидат Каламанда, предсједница Општинског одбора ДНС-а.

Шубара и предсједница Школског одбора Мира Хрваћанин нису одговарале на телефонске позиве.

Разлози за журбу

Миленко Жупљанин наводи да се Слађани Шубара журило да буде поново именована на мјесто директора како би предухитрила ступање на снагу новог закона који подразумијева да директоре именује Влада РС.

- Ово је доказ какво нам је образовање, у каквом друштву живимо и како се доводе људи на функције - каже Жупљанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана