ИЦ „Искон“ oбјавио књигу о некрополи и црквишту Ћелар

ГС
ИЦ „Искон“ oбјавио књигу о некрополи и црквишту Ћелар

БАЊАЛУКА - Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке завршио је пројекат „Ћелар – старо православно гробље и црквиште“ у оквиру којег је припремљена истоимена књига.

Ћелар је старо српско православно гробље са црквиштем које се налази у дервентском селу Живинице и које је настало највјероватније у XVIII вијеку. На гробљу се налази велики број надгробних споменика из друге половине XVIII и прве половине XIX вијека, те мањи број споменика из ранијег периода.

На Ћелару се, према сачуваним историјским документима, налазила и мања црква -ћелија у којој је служио и поп Јовица Илић који је дигао чувену буну против Турaka 1834. године, касније названу Поп-Јовичина буна.

-Књига „Ћелар – старо православно гробље и црквиште“, аутора Дамира Кљајића, Жељка Божића и Славена Кузмановића настала је с циљем да на једном мјесту буду приказане све информације о овом локалитету, али и да он буде научно вреднован, те презентован јавности – кажу у ИЦ „Искон“. Поред „Искона“ издавач књиге је и „Туристичка организација града Дервента“.

У „Искону“ напомињу да је  Ћелар не само значајан културно-историјски споменик већ и свједочанство вијековног постојања православног становништва на овом простору, као и бурних историјских догађаја.

Овај локалитет је, нажалост, из бројних разлога дуго био запуштен и потпуно заборављен и непознат јавности. Гробље је дјелимично очишћено и уређено 2011, а потом и 2021. године, када су обављена и основна археолошка истраживања Ћелара која су спровели археолози музеја у Градишци и Добоју.

Након тих активности, Истраживачки центар „Искон“ покренуо је издавачки пројекат „Ћелар – старо православно гробље и црквиште“. Прво су обављена истраживања доступних докумената и самог локалитета, те фотографисање. Сав материјал је потом обједињен у књигу.

Аутори су у књизи представили локалитет Ћелар дајући доступне податке о његовом положају, историјату, народним предањима, те археолошки преглед споменика и других материјалних остатака (извјештаје археолога), а појашњен је и значај овог локалитета.

Књига је обогаћена бројним фотографијама локалитета из различитих периода, илустрацијама и картографским прилозима.

У књизи је приказан и дио живота дервентских Срба у XVIII и XIX вијеку, који су тада сахрањивани  на овом гробљу и ишли на литургије на Ћелар све до изградње цркве у градском насељу Дервента, које је такође описано у књизи.

Значај пројекта препознали су и Министарство културе и информисања Републике Србије те Републички секретаријат за вјере Републике Српске који су финансирали штампање књиге.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана