Иако живи у скромним условима, Саву Кајтеза нада не напушта

 Милош Васиљевић
Иако живи у скромним условима, Саву Кајтеза нада не напушта

БАЊАЛУКА - Иако зимске дане проводи у грађевинском контејнеру у бањалучком насељу Мотике, Саво Кајтез, борац прве категорије Војске Републике Српске, задовољан је јер има кров над главом, а једино што му недостаје су вода и купатило које би му колико-толико олакшало свакодневицу.

Кајтез наглашава за “Глас Српске” да је контејнер на трајно коришћење добио од бањалучког Центра за социјални рад.

По природи скроман, каже да има сигуран кров над главом, јер је на сувом. До сада ове зиме није било правише хладно, што му је ишло наруку.

- Већ шест мјесеци сам у овом грађевинском контејнеру, сналазим се, а до јесени сам био у једној кући у овом насељу која је сада продата. Струју су ми прикључили, имам и телевизор, а ускоро ћу добити и воду, тако да ћу иза контејнера имати и купатило, што ће бити од непроцјењивог значаја за мене - рекао је Кајтез.

Рођеног Дрварчанина, по професији економског техничара, којег је вихор рата протјерао у Бањалуку, живот није мазио, али ни у 63. години не одустаје од борбе. Према његовим ријечима, када је лијепо вријеме, тада је најчешће у шуми, гдје бере плодове, које касније продаје на пијаци, а зна да пјешачи и више од десет километара само у једном правцу.

- Берем шипке, трњине, дрењине, кестен како бих зарадио неку марку. Када их уберем, касније их продајем. Ево, јесенас сам на тај начин зарадио више до 500 марака. Имам ту срећу да ме здравље још добро служи, тако да ми је то велика олакшица - рекао је Кајтез.

Ради и на дневницу јер су стална примања недовољна за живот.

- Примам 170 марака социјалне помоћи и 80 марака борачког додатка, што је недовољно за пристојан живот. Морам приватно радити док не стекнем услове за пензију, још најмање двије године - рекао је Кајтез који је радио на обрачуну плата у једном предузећу у родном граду све до 1991. године.

Упркос свим недаћама, нада да ће доћи бољи дани га не напушта. Празнике је прославио скромно, али им се радује, посебно Божићу.

 - Добио сам пакет помоћи од Центра за социјални рад, па сам мало и осјетио дух празника. Радујем се празницима, вјерујем у боље сутра, а морам да нагласим и добар однос са комшијама које су ми увијек при руци - рекао је Кајтез додавши да је у Одбрамбено-отаџбинском рату био од првог до посљедњег дана.

Иако не тражи помоћ и задовољан је оним што има, сви који желе да покажу хуманост и обрадују га, могу то урадити уплатом на жиро рачун у Уникредит банци на број 5517102545534833.

Таленат

Сави Кајтезу још од дјетињства бројке су јача страна. Без дигитрона рачуна и множи петоцифрене бројеве.

- Тај таленат ми је дар од Бога. Ако знам нечији датум рођења, могу да израчунам колико дана, па чак и минута је прошло од тада - рекао је уз осмијех Кајтез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана