И у србачким вртићима би да изучавају руски језик

Дејан Јовичић
И у србачким вртићима би да изучавају руски језик

СРБАЦ - Центар за изучавање руског језика, који ће бити отворен ове године у Српцу, омогућиће јачање културних и спортских веза Републике Српске и Руске Федерације, а створиће могућност и за студијске посјете и међународне размјене.

Директор србачке библиотеке Бранко Савановић каже да већ постоји велико интересовање у општини, а јавиле су се и бројне организације из цијеле Српске које желе да се укључе у ову врсту едукације.

- Контактирали су са нама и представници културних установа из Зворника, Вишеграда, Добоја, Дервенте и других мјеста који желе да проширимо рад центра и у њиховим општинама и градовима, а звали су нас и из неких вртића из Бањалуке са намјером да уврсте руски језик у свој план и програм - рекао је Савановић.

Он истиче да је радом центра планирана бесплатна школа руског језика, по програму који је одобрен од Министарства образовања Руске Федерације, а недавно је стигла и сагласност од Министарства просвјете и културе РС. Настава ће се дијелом одвијати путем интернета, уз предаваче са Државног техничког универзитета у Тамбову, а биће организована и предавања у србачкој библиотеци. У догледно вријеме планирани су и одласци полазника у посјету Русији.

- Ових дана сам разговарао са ректором Михаилом Николајевичем Красњанским и договорио  се о свим детаљима у вези са почетком рада центра. Активности ће започети чим у потпуности буду нормализовани авионски летови, јер очекујемо долазак делегације Тамбовског универзитета у Србац. Најављен је долазак и представника нашег министарства на отварање, уз пуну подршку коју смо добили од министарке Наталије Тривић - каже Савановић.

Кроз рад центра биће организовани разни друштвени догађаји у Српцу и региону, а један од њих је турнир између московских и србачких шахиста, који ће бити одржан 21. фебруара. Због епидемиолошких разлога турнир ће бити игран путем интернета и одржан на 12 до 14 плоча.

За Русе ће наступити мајстори који имају богато искуство на руској и међународној сцени, а свој квалитет доказиваће и србачки шахисти који су протеклих година са успјехом наступали у Премијер лиги БиХ и Првој и Другој лиги Републике Српске.

- Турнир ће бити организован онлајн, а бићемо увезани на интернационалну шаховску платформу на којој се одигравају мечеви оваквог типа. У библиотеци ћемо инсталирати 14 рачунара за ове потребе а мечеви ће бити играни два сата и за то вријеме ће сваки од играча одиграти од три до пет партија. Било је у плану да управо овим турниром озваничимо почетак рада центра, али ћемо промоцију ипак оставити за прољеће - рекао је Савановић.

За најуспјешније такмичаре Московски шаховски савез је обезбиједио награде у виду пехара, медаља и диплома.

- Руским шахистима ће награде бити уручене на лицу мјеста, а нашим шахистима биће послате поштом. Како бисмо били достојан противник, србачки тим ће појачати и неколико врсних шахиста из Бањалуке - додао је Савановић. Покровитељство турнира преузела је општина Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, а подршку ће пружити и Амбасада Руске Федерације у БиХ.

Донација књига

Протеклих мјесеци у Србац је стигла значајна донација књига из московске области Домодедово, која је намијењена за библиотеке у Српцу и Станарима и манастир Осовица код Српца. Нова пошиљка се очекује током прољећа, а у плану је да на дуже стазе буде успостављена сарадња са Привредном комором ове области. Такође је у плану да током ове или идуће године буде организовано братимљење Српца са једним од руских градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана