Хуманост и храброст Марe Винчић из Српца заувијек се памти

Дејан Јовичић
Хуманост и храброст Марe Винчић из Српца заувијек се памти

СРБАЦ - Српска православна црквена општина Србац покренула је акцију прикупљања средстава за подизање споменика Мари Винчић из Српца, која је преминула у октобру прошле године, а коју су многе генерације ове општине запамтиле по надљудској борби за преживљавање.

Више од шест деценија живјела је као бескућница, а преминула је у 92. години у Дому за старија лица “Данијела” у Градишци. 

- Сви у граду знали су Мару, која је била мирна и повучена, а друштво су јој најчешће правили њени пси. Живјела је у неком свом свијету, а при томе никога није угрожавала. Није прихватала никакву новчану или материјалну помоћ, а ријетке су особе из чије је руке хтјела узети храну или новац. Често сам јој давала цигарете заједно са радним колегиницама, а знале смо јој и скувати кафу - рекла је Вања Попадић, која ради у Општинској управи у Српцу.

Чињеница да је била глувонијема додатно је утицала да се отуђи од људи и затвори у свијет тишине. Преживљавала је хранећи се углавном остацима хране које су грађани одлагали у контејнере, а спавала је у импровизованим смјештајима које је сама правила, чак и по највећој зими, пркосећи законима природе. 

У Центру за социјални рад у Српцу кажу да је било више покушаја да се смјести у неки геријатријски центар, али то није прихватала ни по коју цијену и ове установе самовољно је напуштала.

- Према подацима којима располажемо рођена је 15. јуна 1928. године у Ситнешима и уписана у књигу држављана као Мара Винчић. Није имала личну карту, а нема ни поузданих података о њеним родитељима, браћи и сестрама - кажу у Центру.

И у својој муци знала је показати хуманост, па је грађанима неријетко поклањала новац или друге драгоцјене предмете које је проналазила на улици.

Како би сачували сјећање на ову доброћудну жену коју је задесила тешка судбина, србачка парохија је већ кренула са прикупљањем новчаних прилога како би јој се подигао споменик поводом годишњице смрти.

- Мара је обиљежила једно вријеме и њена скромност и ненаметљивост у тешкој муци остаће заувијек упамћени. По бројним прилозима види се да је грађани нису заборавили, па позивам и друге вјернике да одвоје новца колико су у могућности и донесу у храм Покрова пресвете Богородице у Српцу како бисмо јој саградили пристојан споменик - рекао је протонамјесник Жељко Сарић.

Најављено је да ће ову иницијативу финансијски подржати и Општинска управа Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана