Хуманитарни тикет за хуманисте: Црвеном крсту Бијељина донација из Mozzartа

Mozzart
Хуманитарни тикет за хуманисте: Црвеном крсту Бијељина донација из Mozzartа

​Протеклих 12 година Градска организација Црвеног крста Бијељина у оквиру Народне кухиње свакодневно припрема и доставља 265 оброка за грађане у стању социјалне потребе.

 Осим ове, Бијељинцима нуде и бројне друге социјалне услуге у сарадњи са тамошњим Центром за социјални рад. Њихову племениту мисију препознали су и у компанији Mozzart, па је племенити кладилац, новинар Петар Гајић добитак освојен у акцији “Хуманитарни тикет у подне” усмјерио овим хуманистима.

“Свака помоћ нам много значи, а ова из Mozzartа је стигла у прави час, уочи васкршњих празника. Упознати смо са друштвено одговорним радом ове компаније, па нам је изузетно драго што је овај пут донација стигла на нашу адресу. Захваљујем се племенитом кладиоцу и компанији Mozzart на овом гесту”, каже Александар Савић, секретар Градске организације Црвеног крста Бијељина.

Оброке које припремају у Народно кухињи достављају на шест пунктова у граду Бијељина за оне који могу доћи да их преузму. Ипак, око 60 одсто корисника су непокретна лица, па њима храну достављају на кућну адресу.

У раду Народне кухиње учествују Црвени крст Бијељина, тамошњи Центар за социјални рад, те Град Бијељина. Корисника, који су регистровани преко Центра за социјални рад, је и више, па се број оних који остварују право на коришћење кухиње креће око 3.000 Међутим, Црвени крст Бијељина има капацитете, али не и довољно финансија да обезбиједи толики број оброка. Баш зато им свака помоћ друштвено одговорних компанија и племенитих појединаца много значи.

Свакодневно од грађана примају донације одјеће коју потом разврставају, а петком дијеле пријатељским удружењима из којих исказују потребе за овим донацијама, као и грађанима који им се обраћају.

Од почетка овог мјесеца, у сарадњи са Центром за социјални рад, нуде и превоз дјеци са посебним потребама од Дневног центра до школе и до куће. Наиме, услуге Дневног центра користи 21 корисник. Међутим, Црвени крст тренутно има само једно возило у којем су асистент и возач, па су у могућности да возе 10 дјеце.

Идућег мјесеца ће превоз обезбиједити за преостале малишане како би сви родитељи осјетили ову услугу и бар привремену помоћ у обављању свакодневних обавеза, али и добили шансу да се запосле јер многи од њих не раде због бриге о дјеци. 

Уколико се ово покаже успјешним, Градска организација Црвеног крста планира да набави још једно возило како би сви малишани имали обезбијеђен превоз.

Већ годинама, уочи новогодишњих и божићних празника, у Народној кухињи корисницима обезбијеђују богатију трпезу. Припреме и око 250 пакета основних животних намирница за оне који нису корисници јавне кухиње, али су у стању социјалне потребе према списку Центра за социјални рад.

С обзиром на то да нам се ближи Васкрс, у сарадњи са Удружењем “Риба” за кориснике припремају веће оброке уз рибљу чорбу и васкршња јаја која ће им волонтери достављати на Велики петак.

Иначе, имају преко 100 волонтера, махом средњошколаца и студената. Могу се похвалити да су тренутни прваци Републике Српске у брзом пружању прве помоћи, а прије неколико дана освојили су друго мјесто на државном такмичењу. Ускоро ће постати пратња при једнодневним излетима основних школа ради већ безбједности малишана.

Због свега што раде, чланове Градске организације Црвеног крста Бијељина с правом називају хуманистима, па је донација у Mozzartовој акцији “Хуманитарни тикет у подне” стигла на праву адресу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана