Хуманитарнa бициклистичкa вожњa од Гацка до манастира Тврдош: Да Павле оздрави

Милош Васиљевић
Хуманитарнa бициклистичкa вожњa од Гацка до манастира Тврдош: Да Павле оздрави

ГАЦКО - Рекреативци из Гацка у сарадњи са Црвеним крстом из ове општине организују хуманитарну бициклистичку вожњу под слоганом “Километри за Павла” и то из центра овог градића до манастира Тврдош, а сав прикупљени новац биће преусмјерен за лијечење њиховог суграђанина Павла Миловића.

Полазак је заказан за суботу у десет часова, а километри се продају по симболичној цијени од десет марака. Један од иницијатора Милан Гутовић рекао је за “Глас Српске” да је већ добар одзив те очекује да ће вожња од храма Свете тројице у Гацку до једне од највећих херцеговачких светиња проћи успјешно.

- Гачани су познати по хуманости, а први пут се организује бициклистичка вожња, која нема такмичарски карактер. Циљ нам је да прикупимо што више учесника, али и новца за нашег суграђанина Павла Миловића. Вожња неће бити превише захтјевна, а водићемо бригу о сваком учеснику. На идеју смо дошли спонтано, јер рекреативно возимо бицикл, будући да не постоји бициклистички клуб у Гацку - рекао је Гутовић.

Он је додао да су им подршку дали и из осталих бициклистичких клубова источне Херцеговине.

- Са нама ће бити и чланови БК Херцеговац из Билеће, као и два из Требиња, БК Леотар и БК Вучји зуб. Надамо се да ће све бити успјешно, циљ нам је да ноту хуманости увежемо са спортом, авантуром и рекреацијом, а све с циљем да нашем суграђанину буде боље - казао је Гутовић и додао да малољетни учесници требају сагласност родитеља, јер се вози више од 80 километара.

Један од рекреативаца који је препознатљив у Гацку као пасионирани заљубљеник у бициклизам Миодраг Говедарица позвао је све да учествују и дају свој допринос.

 - Једна од идеја водиља је била и хуманитарна трка прије три године од планине Волујак до Билеће па смо ми рекреативци спојили спортску и хуману причу у једно. Већ смо успјели, пуно се људи јавља, а желимо и да подстакнемо омладину да се укључи и да свој допринос. Када некоме помогнемо, сви се осјећамо лијепо, корисно - рекао је Говедарица за “Глас”.

Према његовим ријечима, ово је добра прилика да се подстакне и прича о бициклизму, иако немају клуб у тој локалној заједници, али је ипак најважније помоћи Павлу.

Павле Миловић (9) од рођења има компликације у психофизичком развоју и имао је више операција. Недавно је оперисао обје ноге због деформитета, јер још не хода, а новац је потребан за рехабилитацију, као што су физикалне терапије, ортозе за ноге, вертикализатор.

Жеља да Павле стане на ноге ујединила је цијелу општину па су у Гацку протеклих дана организовани паб квизови, хуманитарни турнири, утакмице, представе и приредбе. Свој допринос дао је вртић “Гацко”, који је организовао хуманитарно вече “Срцем за Павла”, а гдје су прикупљене 22.303 марке. У склопу хуманитарне вечери малишани из вртић одржали су приредбу.

Солидарност

Секретар Црвеног крста Гацко Гордана Копривица рекла је за “Глас Српске” да су они организација која заговара хуманост и солидарност, као једне од највећих врлина сваког човјека.

 - Срећни смо што учествујемо у једној оваквој акцији. Дубоко смо увјерени да без друштвене емпатије и узајамног помагања нема ни успјешне нити срећне заједнице. Ово је само један од начина којим желимо подстаћи све људе добре воље да у складу са својим могућностима помогну нашем Павлу - рекла је Копривица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана