Хуманитарна акција “Заједно за Крајину”: Српским повратницима стиже помоћ

Анита Јанковић Речевић
Хуманитарна акција “Заједно за Крајину”: Српским повратницима стиже помоћ

БАЊАЛУКА - Срби повратници на подручју Епархије бихаћко-петровачке у ФБиХ махом преживљавају бавећи се пољопривредом јер је премало могућности за запослење, а њихову муку препознали су у матици Србији гдје је недавно покренута хуманитарна акција “Заједно за Крајину” чији је циљ помоћ најугроженијим породицама.

Координатор акције “Заједно за Крајину” Душко Ћутило каже за “Глас” да су мотивисани принципима солидарности и заједништва дошли на идеју да покрену ову хуманитарну причу, а сва средства која прикупе биће донирана вишечланим породицама, социјално угроженим људима те одличним ученицима и студентима, а према приоритетима које утврде сви учесници ове акције.

- Жеља нам је да помогнемо нашем народу у ФБиХ на простору Епархије бихаћко-петровачке јер живе заиста тешко. Очекујемо да ова хумана идеја окупи институције, удружења и појединце из Србије, Републике Српске, ФБиХ али и из цијелог региона и дијаспоре. Иницијативу о покретању акције најприје је подржао Савез крајишких удружења из Новог Сада, а у реализацију смо кренули уз благослов Епархије бихаћко-петровачке. До сада имамо подршку више од 40 завичајних удружења с обје стране Дрине - рекао је Ћутило и додао да подршка удружења и појединаца доприноси већој видљивости акције.

Он је истакао да ће у наредном периоду организовати низ донаторских вечери и концерата на којима ће прикупљати средстава, а до краја седмице биће отворен и намјенски рачун у банци како би сви људи доброг срца могли уплатити новац.

- Ускоро ћемо дефинисати календар догађаја који ће бити организовани у Новом Саду и Бањалуци. Акција помоћи трајаће до краја године, а уз помоћ свештенства и удружења Срба у ФБиХ сачинићемо листу домаћинстава којима је помоћ потребна - казао је Ћутило и позвао све заинтересоване да се прикључе како би помогли српском народу у Крајини.

Директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић каже за “Глас” да ће пружити свесрдну помоћ у реализацији поменуте акције  јер становништву свака помоћ добро дође. 

- Постоји много домаћинстава која имају потребу за основним пакетима помоћи. Срби повратници већином преживљавају и то бавећи се пољопривредом. Годинама проживљавају стигматизацију нарочито на пољу запослења и напредовања у каријери. Све је теже борити се са тим проблемом - рекао је Давидовић.

Он је додао да га посебно радује што је акцијом предвиђена и својеврсна награда за младе, односно ђаке и студенте са одличним успјехом.

- Позивам појединце, посебно оне који имају друштвени утицај да се прикључе акцији како би удруженим снагама усрећили што је могуће више породица - навео је Давидовић.

Бројке

Немања Давидовић каже да на подручју Унско-санског кантона има око 5.000 Срба повратника.

- То је премала бројка. Број Срба у ФБиХ је дебело склизнуо испод два одсто, а ријеч је углавном о становништву старије животне доби - рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана