Хуманитарна акција за младића са посебним потребама из Српца ближи се крају: Небојша на корак до усељења

Дејан Јовичић
Хуманитарна акција за младића са посебним потребама из Српца ближи се крају: Небојша на корак до усељења

СРБАЦ - Влажни зидови и дотрајали кров већ годинама угрожавају здравље младића са посебним потребама Небојше Вученовића, који је након смрти родитеља и сестрине удаје остао да живи сам у трошној кући у Повеличу код Српца, али захваљујући добрим људима са свих меридијана његове бриге ускоро ће постати прошлост.

Акцију за изградњу нове куће прије годину је покренуо србачки хуманиста Драган Вукобратовић, а одзив донатора је премашио сва очекивања. До сада је прикупљено више од 40.000 КМ, што ће Небојши омогућити да прије завршетка зиме усели у нови дом.

- Кућа је монтажног типа, а покрили смо је још у новембру. Постављене су санитарије, плочице и ламинат, уграђена столарија, доведена струја и вода, окречени зидови, урађена глазура подова и набављен шпорет. Остали су још ситни грађевински радови и опремање намјештајем и бијелом техником, да би све било спремно за усељење - каже Драган.

Акцију је подржало више од стотину Српчана, а апелу су се одазвали и хуманисти из дијаспоре, нарочито Аустралије и Њемачке. Један од њих је Златко Татић из Повелича, који живи и ради у Аустрији и који је Небојши ових дана уручио помоћ у износу од 1.400 евра.

- Чуо сам за прикупљање помоћи и позвао пријатеље који су радо учествовали. У више наврата смо доносили помоћ за дјецу са посебним потребама из удружења “Извор”, србачки вртић, социјално угрожене, као и поплављена домаћинства којима смо поклањали кревете, бијелу технику и грађевински материјал за обнову кућа - рекао је Татић.

Небојша храбро корача кроз живот борећи се са многим недаћама. Још у дјетињству је задобио тешку повреду главе која је проузроковала отежан ход и парализу десне руке. Зарађује за живот радећи као општински курир. Бави се производњом сапуна од козјег млијека, која му више дође као хоби, јер од тога нема велике зараде, а у слободно вријеме планинари и волонтира у удружењу “Извор”.

- Веома сам дирнут пажњом суграђана и заиста нисам очекивао оволику подршку. Нисам имао довољно новца ни за обнову старе куће, а камоли да размишљам о новој. Породична кућа је стара готово пола вијека и заиста је у лошем стању, јер су зидови испуцали, а кров прокишњава на више мјеста. Захваљујући добрим људима сада ће све бити лакше - каже Небојша.

Прошле седмице посјетиле су га и чланице Актива жена СНСД-а из Српца које су му поклониле веш-машину и бројне кућне потрепштине, а изградњу куће је са 500 КМ подржала и министарка финансија РС Зора Видовић.

Гест вриједан пажње показали су и мјештани сусједног села Брезовљани, који су прикупили 1.500 КМ.

- Небојша живи недалеко од нас, сви га познајемо и заиста смо се обрадовали кад смо чули да ће добити нову кућу. Нас десетак га је посјетило уочи Божића, када смо му однијели донацију и тада смо се увјерили да ће добити заиста лијеп дом, што је и заслужио - рекао је мјештанин Дејан Кучак.

Помоћ за опремање

Нова кућа је површине 53 квадратна метра и има двије собе, дневни боравак, кухињу, оставу и купатило. Сви који желе да помогну Небојши да што прије заврши опремање могу уплатити средства на број рачун: 562 099 8095 3816 80, а више информација може се добити и код иницијатора акције Драгана Вукобратовића на број телефона 065/545 676.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана