Хуманисту из Власенице звали путем мегафона да дарује крв

Г. П.
Хуманисту из Власенице звали путем мегафона да дарује крв

Власеница - Пензионер Раденко Ристановић из Власенице, који је недавно 85. пут даровао крв, један је од највећих хуманиста у РС.

Хуманитарну мисију овај шездесетједногодишњак није прекидао ни у ратним годинама, иако је био са пушком у руци на првој линији фронта. Осим по племенитости цијењен је и због тога што има нулта-негативну крвну групу, која је веома ријетка. Због тога је крв најчешће даривао на позив. Прича да су у рату средства комуникације била веома ограничена, па је тешко било доћи до добровољног даваоца крви.

- Дешавало се да ме, немајући други начин, позивају путем мегафона да дам некоме крв. Иде полицијско возило градом и на мегафон читају моје име. Другари ме задиркују, ено полиција те тражи, да ниси некоме кокош украо... Но, знао сам шта ми је чинити - прича Ристановић.

Присјећа се и свог првог давања крви. Било је то давне 1975. године, док је служио војску у Словенији.

- Тад је то била младалачка знатижеља и жеља да учествујем у некој заједничкој акцији баш као што то раде данас и наши средњошколци. Не могу рећи да важан мотив нису била и два дана наградног одсуства, који су добијали добровољни даваоци. Како год, од тада редовно дајем крв и намјеравам то чинити све док будем могао и док ме здравље служи - рекао је Ристановић поручивши да нема ништа љепше него некоме спасити живот.

Статус

Раденко Ристановић каже да је у посљедњих неколико година друштвени статус добровољних давалаца крви побољшан. Они сада имају право на бесплатан преглед, крвне претраге, лијекове и друге здравствене услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана