Хуманисти одлучили да помогну младићу из Повелича код Српца: Небојша доказ да се добро добрим враћа

Дејан Јовичић
Хуманисти одлучили да помогну младићу из Повелича код Српца: Небојша доказ да се добро добрим враћа

СРБАЦ - Тешка животна прича Небојше Вученовића (36) из Повелича код Српца, који већ годинама живи сам у рушевној кући старој готово пола вијека, мотивисала је његове суграђане да се удруже и покрену акцију на изградњи новог дома.

Овај младић због недовољних примања није у могућности да адаптира кућу за нормалан живот. Кров који прокишњава и попуцали зидови пуни влаге пријете да му угрозе здравље, што би додатно отежало ситуацију у којој се налази јер је у дјетињству задобио тешку повреду главе која је проузроковала отежан ход и парализу десне руке.

Уз то, родитељи су му рано преминули, а сестра, која се удала и стекла три дјевојчице, већ годинама се бори са карциномом. 

Један од иницијатора акције Драган Вукобратовић каже да се спонтано родила идеја да се помогне Небојши, што је наишло на подршку хуманитараца из Српске и дијаспоре, тако да је већ прикупљено неколико хиљада марака.

- Ријеч је о племенитом човјеку који је увијек спреман да помогне другима, иако нема довољно ни за властите потребе. Намјера је да му саградимо нову кућу, за шта ће минимално требати око 30.000 КМ, али ако у томе не успијемо, покушаћемо барем да санирамо постојећу кућу и омогућимо колико-толико нормалан живот - казао је Вукобратовић.

Небојша Вученовић потврђује да је породичну кућу толико нагризао зуб времена да су потребна велика улагања у њену обнову, што није исплативо.

- Пукотине се налазе по цијелој кући и покушавао сам их закрпити малтером, али се стално појављују нове. Приликом већих падавина кров пропушта воду на више мјеста, а кад је хладније вријеме дешава се и да пукне цијев у купатилу - прича овај младић.

Новчана примања која заради као општински курир радећи по уговору о дјелу и породична пензија довољни су му само да плати рачуне, трошкове пута и набавку кућних потрепштина. Како би зарадио додатне приходе за нормалан живот, купио је тример који је прилагодио за рад на лијевој руци, па повремено коси траву за надницу.

Набавио је и четири козе од чијег млијека прави домаће сапуне, што му је био дугогодишњи сан, али од тога нема неке зараде. Углавном их подијели пријатељима и познаницима, а често их донира и за разне хуманитарне акције.

- Узгоју коза сам посветио доста љубави и пажње, због чега сам кренуо са градњом штале и сјеника како бих их премјестио из мањег објекта који је пун влаге. Купио сам материјал, а у градњи ми помажу пријатељи из Планинарског друштва “Видета”, са којима често проводим слободно вријеме - каже Небојша.

Иако га живот није мазио, овај доброћудни младић не скида осмијех са лица. Како каже, вјера у боље сутра му помаже да се избори са свакодневним недаћама.

- Трудим се да будем друштвено активан и тако скренем мисли са проблема. Редовно учествујем у планинарским акцијама, а бавим се и прикупљањем народних пјесама, изрека и пословица. До сада сам их сакупио око 400 и објединио у збирку “Пјевајте са мном”. Колико ми вријеме дозволи, волонтирам и у локалном удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама - каже Небојша Вученовић.

Нови аутомобил

Будући да је Небојша Вученовић приликом одласка на посао свакодневно пјешачио неколико километара, суграђани су му прије пар година купили аутомобил који је прилагођен његовом физичком стању.

Један од србачких инструктора Љубиша Микић, који је у међувремену преминуо, добровољно се пријавио да га бесплатно обучи јер Небојша прије тога није имао ни искуство вожње бицикла. 

Жиро-рачун

Сви људи добре воље који су у могућности да помогну могу то учинити уплатом средстава на Небојшин жиро-рачун број: 562 099 8095 3816 80 или да се јаве организаторима акције, Драгану Вукобратовићу на број 065/545-676 и Данки Петровић на број 066/317-756, гдје ће добити више информација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана