Хуманисти из Гацка ове године дали више од 700 доза драгоцјене течности

Милош Васиљевић
Хуманисти из Гацка ове године дали више од 700 доза драгоцјене течности

ГАЦКО - Чланови Удружења добровољних давалаца крви Гацко ове године до сада су даровали више од 700 доза, а осим акција у нашој земљи учествовали су на 11 дружења у Црној Гори, али и Србији.

Посљедња акција на којој су учествовали одржана је протеклог викенда у Подгорици, гдје Гачани имају одличну сарадњу са тамошњим удружењима. Више од 250 доза најдрагоцјенијих капи течности даровали су у Црној Гори, највише у Плужинама и Никшићу, општинама које са Гацком дијели само граница, а хуманост и солидарност спајају.

Предсједник удружења Мирослав Вуковић рекао је за “Глас Српске” да је ово без премца најбоља година за осам година од када постоје, а већ сутра учествоваће у великој акцију у Сокоцу.

 - У Подгорици смо дали 14 доза, дан прије смо били у Даниловграду, гдје смо даровали 12 доза. На овај начин наши људи који оду на лијечење у Србију и Црну Гору немају проблема. Агилни смо, у служби смо хуманости и то је оно што нам је заједничко и што нас зближава - рекао је Вуковић.

Према његовим ријечима, ове године више од 30 младих из први пут је даровало крв, а удружење броји више од 400 чланова, што је велики број за градић у којем живи мање од 9.000 становника.

- Битна нам је и смјена генерација, јер даваоци могу даривати крв до 65 године живота. Осим људи који живе у Гацку и редовно дарују крв, активни чланови нашег удружења су и студенти који студирају у Новом Саду, Београду, Палама, Бањалуци и свим осталим универзитетским центрима. Управо у томе и јесте суштина, континуитет хуманости и даривања - рекао је Вуковић.

Како каже, наставиће тим путем и даље, а увијек су на располагању да у помоћ притекну онима којима је потребно.

- Свака кап крви некоме може спасити живот, што је даваоцима битно. Имамо и примјере оних који су почели да редовно дарују када је некоме од њихових родбине било потребно и који послије иду с нама на акције. Жене су једнако активне као и мушкарци - казао је Вуковић те додао да власти треба да пруже неке бенефите добровољним даваоцима, јер они чине велику ствар за заједницу.

Један од редовних хуманитараца је и Гачанин Горан Божић, који за “Глас Српске” наглашава да је осјећај добровољног даривања крви посебан и то највише из разлога што на тај начин помажу некоме, а да најчешће не знају коме.

 - Наше мало некоме значи пуно и то није фраза, јер то најбоље знају они који су били у тој ситуацији. Захвални смо Богу што можемо редовно да дајемо крв, јер смо здрави и да на тај начин дајемо скромни допринос - рекао је Божић.

Част

Мирослав Вуковић наглашава да му је велика част што је на челу Удружења добровољних давалаца крви Гацко, које је по бројности при самом врху у Српској, а осим тога на располагању су и социјално угроженим особама.

- У Подгорици сам неки дан даровао крв 88. пут и планирам да, ако све буде како треба, пређем тај магични број од 100 даривања - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана