Хрватима блокада без објашњења и жалбе

Агенције
Хрватима блокада без објашњења и жалбе

Загреб - Сваки четврти запослени становник Хрватске има рачун у блокади дужој од 365 дана, а блокирани грађани дужни су више од привреде.

Блокада рачуна подразумијева узимање трећине прихода који се на њега слије.

Више од 300.000 блокираних живи с примањима мањим од 2.500 куна (328 евра) мјесечно, а кад им се од тога одбије блокирана сума остаје им око 200 евра мјесечно за цијелу породицу, што није довољно ни за основне мјесечне трошкове, преноси портал index.hr.

Разлог огромном броју блокада је легализовано каматарење и активност државне Финансијске агенције (Фина) на чији се налог блокорају рачуни, кажу у удружењу "Блокирани".

Према подацима Фине, крајем фебруара ове године у Хрватској је блокирано 317.224 рачуна грађана са укупним дугом од 31,46 милијарди куна (4,13 милијарди евра) и 47.828 пословних субјеката с дугом од 28,9 милијарди куна (3,8 милијарди евра).

Поређења ради, у новембру 2010. године у блокади је било укупно 25.606 физичких особа (обртници, самозапослени, без запослених особа). Већ средином 2011. године у Хрватској је блокирано 166.000 грађана, а број особа у дужничком "ропству" галопирајући се повећавао, при чему се томе не назире крај, наводе у удружењу Блокирани.

Од блокаде рачуна није изузета ниједна категорија становништва, тако да она погађа и примаоце социјалне помоћи, људе у болници на апаратима, ратне ветеране, инвалиде, незапослене, па и породице с тешко болесном дјецом, кажу у удружењу.

Блокада рачуна грађана спроведи се без судског процеса, било какве пресуде или њихове сагласности. Блокирани грађани немају могућност ни да се жале, јер их надлежни нису чак ни упознали с разлозима блокаде нити су им уручили рјешење о блокади, кажу у удружењу "Блокирани", које је прикупљањем потписа покренуло акцију за самоорганизовање 320.000 блокираних грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана