Храст лужњак враћају у Посавину

Д. С.
Храст лужњак враћају у Посавину

Шамац - Од некадашњих непрегледних шума храста лужњака у Посавини остали су само фрагменти и појединачна стабла, а слична ситуација је и са осталим низијским шумама око ријека и мочвара у овом мјесту.

Да би овом подручју вратили стари сјај, Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета организовало је акцију уређења и пошумљавања дијела обала бара Тишина и Одмут код Шамца.

- На површини од око 5.000 квадрата припремљен је терен за садњу, прикупљен отпад и уређен прилаз. Засађено је 100 садница са бусеном аутохтоног дрвећа храста лужњака, пољског јасена, бијеле врбе, црне тополе - казали су у овом друштву.

Додали су да акција има за циљ адаптацију простора око бара како би у његовој љепоти могли да уживају посјетиоци, те да се ревитализују уништени еко-системи на искрченим дијеловима обале. Тиме би се створили бољи услови за опстанак фауне и флоре природног комплекса Тишина и Одмут. 

- У акцији је учествовало 25 волонтера Друштва, Црвеног крста Шамац, Спортско-риболовног друштва "Шамац", те ватрогасна јединица Шамац и мјештани Гребница и Тишине. - казали су у Друштву и додали да је акцију одобрила и подржала општина Шамац, а дио садница донирао је Центар за сјеменско-расадничку производњу "Шума РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана