Храму у Српцу враћају сјај након 118 година

Дејан Јовичић
Храму у Српцу враћају сјај након 118 година

СРБАЦ - Обнова храма Покрова пресвете Богородице, једног од најстаријих објеката на подручју србачке општине, почела је након пуних 118 година, чиме ће ова светиња, коју је прилично оштетио зуб времена, поново заблистати пуним сјајем.

На радилишту је ангажована фирма “Хио систем” из Новог Сада која ради хидроизолацију објекта методом која је јединствена у овом дијелу Европе.

Представник те фирме Милорад Нишић рекао је да се ради о иновацији која потпуним пресијецањем зида не угрожава стабилност и конструкцију грађевинског објекта, а омогућава заштиту од капиларне влаге која напада зидове, што је специфично за грађевине овакве врсте, изграђене прије стотину и више година, које немају никакву изолацију.

- Једино рјешење у оваквом случају је убацивање наше специјалне изолације, такозваних хио мастер шина, које се стављају под притиском заједно са малтером - рекао је Нишић.

Старјешина храма протојереј Жељко Сарић каже да након завршетка ових радова слиједи обнова иконостаса који је урађен 1905. године у радионици иконописца Николе Ивковића, а који је представљао поклон породице Марка Поповића из Дворина.

- Обнова ће трајати око двије године, а затим ћемо кренути у фасадирање објекта и прекривање крова који је оштећен прије неколико година у олујном невремену. Највећи проблем нам је недостатак радне снаге и добрих мајстора за овакве подухвате. Сва срећа да смо успјели наћи ову фирму из Србије која ради тако захтјевне послове и надамо се да ћемо пронаћи и квалитетне локалне мајсторе - рекао је Сарић.

Финансијску помоћ, према његовим ријечима, највећим дијелом су добили од вјерника, али и од општине Србац, Владе Српске и других донатора.

- Без помоћи приложника не бисмо успјели да започнемо радове, али нам је потребно још средстава па се надам и даљој помоћи вјерника и добрих људи - истакао је Сарић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић изразио је задовољство што је након освештања Храма Васкрсења Христовог у Српцу, који је изграђен након пуних 17 година, на ред дошла и реконструкција старе србачке светиње.

- Ово је за нас веома значајна светиња и пружићемо подршку што смо предвидјели и буџетом за ову годину. Увјерио сам се да је приступ послу озбиљан и очекујем да ћемо након завршетка обнове овај храм, као истински симбол србачког краја, обући у ново рухо - каже Драгосављевић.

Храм Покрова пресвете Богородице у Српцу освештао је 1905. године први митрополит бањалучки Евгеније Летица, а парохија у Српцу, тадашњем Босанском Свињару, основана је 1890. године од стране некадашњег митрополита дабробосанског Николаја Мандића.

Слава

Празник Покрова пресвете Богородице, који се у православном календару обиљежава 14. октобра, прославља се као храмовна и крсна слава општине Србац. Тог датума буде организована свечана литија и Покровски дан фолклора, а однедавно и коњички сабор уз учешће припадника Жандармерије и фијакера из коњичких клубова бањалучке регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана