Храм у селу Награђе гради се захваљујући донацијама

Срна
Foto: Срна

ДРВАР- До краја године планирано је да на Храму Светих апостола Петра и Павла у дрварском селу Награђе буде постављена столарија, чиме се завршава акција за ову годину, а радови ће бити настављени у прољеће, рекао је Срни Часлав Шобот, предсједник дрварског Удружења "Награђе Црна краљица" које је покренуло акцију.

Шобот је навео да се Храм гради највише захваљујући донацијама људи великог срца, додајући да су протеклих дана завршени радови на крову и струји.

"Захваљујући компанији `Мг минд` и њеном руководству поставићемо столарију на храм и с тим радовима завршавамо акцију за ову годину", објаснио је Шобот.

Он је истакао да свакодневно у Награђе, гдје су пронађени темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ и гдје су остаци средњовјековног дворца, долазе туристи из цијелог свијета.

"Током ове године у Награђе су се слили вјерници из цијелог свијета и свакодневно свједочимо да је Награђе са својим вјерском, културним и историјским благом право откриће", каже Шобот.

Изградња Храма Светих апостола Петра и Павла у Награђу код Дрвара почела је уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Сергија.

Мјештани села Награђе, чија се имања и куће налазе у близини Висућ града, причају да је, бјежећи од Турака, у то добро скривено мјесто код данашњег Дрвара дошао краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром.

Према једној од прича о тој краљевској породици, у бунару, негдје око Висућ града, закопано је и благо породице Томашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана