Храм Светог Прокопија у Високом ускоро ће бити обновљен

Срна
Храм Светог Прокопија у Високом ускоро ће бити обновљен

ВИСОКО - Храм Светог Прокопија у Високом данас прославља 164 године постојања и своју славу, а протојереј Миљан Рађеновић је увјерен да ће ова светиња ускоро бити и обновљена.

-Грађевина је прелијепа, али је зубом времена доста страдала и оштећена је. Проглашена је националним спомеником у култури БиХ - рекао је Срни протојереј Рађеновић и упутио апел и локалним и властима на нивоу БиХ да помогну обнову храма да би био враћен у првобитно стање.
Рађеновић је нагласио да се за обнову Храма Светог Прокопија у Високом залаже Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је свему томе очински приступио.
Рађеновић, који је и администатор Височке парохије, рекао је да ова светиња има своју историју, да је понос Високог, без обзира на друге вјере, јер сваки објекат од културног значаја треба да се цијени и поштује.
Он је истакао да рекао да сваке године све више вјерника који посјећују храм, а подсјетио је да је и блаженопочивши патријар Павле педесетих година служио у овој цркви.
-Прошле године имали смо част и да Новак Ђоковић посјети храм и то је велико за нас рекао је Рађеновић.
Протојереј Рађеновић је позвао вјернике да се врате својим огњиштима, јер, како је истакао, и Црква учи да никада не треба клонути.
За прославу данашњег празника он је рекао да је то дупла радост, због самог празника и људи који су ту дошли.

Мјештанин Високог Владимир Ферзановић, који ни у одбрамбено-отаџбинском рату није напуштао своје огњиште, рекао је да данас у том граду и околини живи свега око 200 српских породица, а да је прије рата живјело готово 6.000 Срба.

Ферзановић је испричао Срни да живи искључиво од свог рада, јер је на дунуму земље поставио пластенике и узгаја поврће.

- Помоћ од локалних власти никад нисам ни добио, а и не очекујем - , рекао је Ферзановић и додао да је најбитније да нема проблема са комшијама.

Он је испричао да су његови преци у Високо дошли прије 200–300 година и да никада није ни помислио да напусти огњиште.

-Нисам отишао ни у рату, преживио сам и након рата сам наставио ту да живим. С комшијама живимо у добрим односима -  рекао је Ферзановић и додао да у домаћинству живи са супругом и сестром.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана