Храм Силаска Светог духа на апостоле у селу Уништа чека обнову

Срна
Храм Силаска Светог духа на апостоле у селу Уништа чека обнову

БОСАНСКО ГРАХОВО - Храм Силаска Светог духа на апостоле у селу Уништа, који датира из 18. вијека, уништен је у шумском пожару 2001. године и чека обнову, рекао је за Срну парох врлички Лазар Пријић.

Обнову храма, који свједочи о постојању православља у срцу Динаре са далматинске стране, благословио је Његово преосвештенство епископ далматински Никодим.

Храм је 2001. године уништен у шумском пожару, јер гробље око светиње на којем се сахрањују и римокатолици и православци нема заштитну ограду.

У Уништима одувијек живе римокатолици и православци, а у овоме некада великом селу данас има мање од десет Срба.

-Римокатолици са Уништа изразили су жељу да учествују као приложници за обнову храма Свете тројице јер би се тада поставило и звоно које би звонило за вријеме сахрана римокатолика, као и православаца - рекао је парох врлички.

Он каже да се, према предању, за вријеме владавине Турака, на гробљу у селу Уништа налазила једна црквица.

-Занимљив је податак да је црквица пострадала, али да Турци нису дирали њено звоно - каже свештеник Пријић.

Иако је храм неколико пута обнављан, његова најитензивнија обнова забиљежена је за вријеме епископа далматинског Никодима Милаша.

Ова светиња припада Епархији далматинској, иако се налази на територији општине Босанско Грахово, а до села Уништа може се стићи само преко Хрватске.

Средства за обнову храма Силаска Светог духа на апостоле могу да се уплате на девизни рачун са назнаком “за обнову храма у Уништима”.

Власник рачуна је СПЦ у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SVIFT: ESBCHR22.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана