Храм Преображења Господњег у Сарајеву обиљежава крсну славу

Срна
Храм Преображења Господњег у Сарајеву обиљежава крсну славу

Сарајево - У Храму Светог Преображења Господњег на Пофалићима у Сарајеву, који данас прославља крсну славу, окупио се велики број вјерника - некадашњих становника овог града који су дошли из различитих крајева Републике Српске, а литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

"Ми, као хришћани, као људи сваки дан се преображавамо молитвама и благословом Божијим и постајемо свети. Ако смо са Богом, онда се ничега не требамо плашити", поручио је владика Хризостом.

Након литургије и славског обреда, освештано је грожђе, а око храма је прошла литија.

Протојереј-ставрофор Јадран Даниловић рекао је да је у протеклим годинама било много напада и скранављења храма, од писања увредљивих графита, разбијања расвјете, провала у храм, али да је тога сада мање.

Он је додао да је до ратних дешавања 1992. године, прослава Преображења у овом храму била позната од Добоја до Зворника, а да сада све мање српског народа живи у Сарајеву.

"Окупљао се велики број људи који су долазили на литургију, давали одређени прилог, а затим су остајали на народном весељу у порти храма", испричао је Даниловић.

Милош Ћуковић који живи у Сарајеву каже да се у овој цркви крстио и вјенчао, као и његова дјеца, те да сваке године на овај дана долази на обиљежавање славе.

Храм Светог Преображења је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих гостију и око 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као крсна слава храма.

Пројекат цркве првобитно је био намијењен за изградњу српске православне цркве у Сплиту, али је искориштен за изградњу овог храма.

У посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату храм је знатно оштећен, те је послије рата почела обнова крова и поправка других оштећења и 2004. године започело се са новим живописањем унутрашњости храма.

Од завршетка ратних сукоба до 2016. године евидентирано је више од четрдесет напада на православну цркву Преображења Господњег у Сарајеву. Већина напада је остала нерасвијетљена, а починиоци су прошли некажњени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана