Храбри Фочак Дарко Симовић отргао суграђанина од смрти

Радмила Ђевић
Храбри Фочак Дарко Симовић отргао суграђанина од смрти

Фоча - Припадник Граничне полиције БиХ Дарко Симовић из Фоче спасио је од утапања суграђанина Љубана Вуковића, који је у набујалу и хладну ријеку Ћехотину слетио аутомобилом у насељу Драгочава.

Чланови Спасилачког клуба "Волф", који даноноћно бдију и прате стање са водостајима фочанских ријека, притекли су у помоћ и извукли аутомобил уписавши у свој дневник још једну спасилачку акцију.

Симовић, чијем пожртвовању и храбрости се диви цијела Фоча, прича да није ни слутио да ће му се обичан дан претворити у праву филмску спасилачку мисију.

Возећи се до имања у насељу Драгочава на путу се мимоишао са џипом којим је управљао познаник Љубан Вуковић.

Неколико секунди касније у ретровизору је спазио да је аутомобил нестао са пута. Застао је и схватио да се возило сурвало у Ћехотину. Времена и размишљања није било, одмах је прискочио у помоћ.

- Нисам могао да вјерујем. Само што смо се мимоишли на путу, аутомобил је нестао. Стао сам одмах на проширењу и потрчао ка возилу, које је све дубље тонуло. Загазио сам до паса у ријеку и отворио врата аутомобила, а вода је надирала невјероватном брзином - испричао је Симовић.

Додао је да у тим тренуцима, када су у питању живот и смрт, човјек добије неку надљудску снагу.

- На срећу, успио сам да га ишчупам из возила. Да нисам наишао, мислим да би се угушио, јер су у питању биле секунде - рекао је Симовић.

Он је у петак обишао Вуковића који се сада добро осјећа.

- Он ми захваљује, а ја сам учинио само оно што би учинио сваки човјек и припадник Граничне полиције - рекао је Симовић.

Срећа је у једном дану два пута "погледала" Љубана. Осим што му је спасен живот, на мјесту несреће нашли су се и припадници Спасилачког клуба "Волф", који су брзом акцијом успјели да му извуку аутомобил из подивљале Ћехотине.

- Редовно патролирамо уз Ћехотину, јер њен водостај варира. Тога дана наишли смо крај Драгочаве и имали смо шта да видимо. Срећом, Дарко је већ спасио човјека, а ми смо одмах у рекордном времену извукли аутомобил да га вода не би однијела и успјешно смо завршили још једну акцију - испричао је предсједник Спасилачког клуба "Волф" Ненад Иконић. Вуковић, који се код куће опоравља од преживљеног шока, каже да су Симовић и чланови "Волфа" показали невјероватну храброст.

- Осим што ми је спасен живот, стекао сам нове доживотне пријатеље - задовољно каже Вуковић.

Дарко Симовић се вратио редовним обавезама, а фочански "вукови" поручују да редовно бдију уз ријечне токове и да је њих 20 са четири чамца увијек спремно да се одазове на све позиве за помоћ.

Неке од акција "Волфа"

Спасавање поплављеног становништва

Евакуација мјештана из завијаних села

Трагање за несталима код Вишеграда и Калиновика

Спасавање петоро промрзлих чешких туриста на Маглићу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана