Хор “Србадија” пјесмом и крсном славом очарао Азију

Милош Васиљевић
Хор “Србадија” пјесмом и крсном славом очарао Азију

БИЈЕЉИНА - Пјевањем у традиционалним костимима и изврсним сценским наступом, који је приказао сву љепоту обичаја прослављања крсне славе, Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” из Бијељине очарало је публику у Азији, јер је на тај далеки континент донијело посебну атмосферу.

У конкуренцији више од 500 хорова, они су се на недавно одржаној Хорској олимпијади у Јужној Кореји окитили златном медаљом и то за приказ сценског фолклора са акцентом на обичаје прослављања славе.

СЦПД “Србадија” је још једном показала неприкосновеност, а пуно рада и труда уложили су чланови како би на најбољи начин освјетлали образ Бијељине, Семберије, али и Републике Српске.

Један од чланова хора Стеван Чукић рекао је за “Глас Српске” да је боравак у земљи другачије културе и навика и толико удаљеној од нас неописиво искуство. А на резултате су, каже, више него поносни.

- Трудили смо се да што боље прикажемо традицију и све оно што је везано за њу и српски народ, обичаје и важне датуме, као што је прослављање крсне славе. Жири који је био састављен од међународних стручњака препознао је то и оцијенио као најбоље - рекао је Чукић.

Према његовим ријечима, захваљујући претходним резултатима добили су прилику директно да учествују на Олимпијади у Јужној Кореји.

 - Одлучили смо да централни мотив буде приказ славе која је заштићено нематеријално добро. Обичаји које смо показали, одушевили су све присутне. Слушајући коментаре људи који су били у публици, примијетили смо да су запамтили детаље које смо приказали на сцени, а након наступа дуго се причало о њему. Све је на крају резултовало златном медаљом - рекао је Чукић додавши да су искористили прилику да позову хорове да сљедеће године дођу у Српску на мајски фестивал.

Диригент Јелена Тракиловић, још под утисцима, каже да је златна медаља у Јужној Кореји највећи успјех “Србадије” и круна њиховог досадашњег рада. То је трећа олимпијада на којој су учествовали. И раније су добијали златну медаљу, али на овој су однијели највише бодова тако да ће се знатно помјерити на ранг-листи Интеркултур-а.

- Први пут смо имали сценске костиме и наступ, а публику и жири у Азији оставили смо без текста - рекла је Тракиловићева. На Олимпијаду, која је сама по себи изазов, каже она, ишло је двадесетак чланова.

- Добро смо се припремили, а очекивања су била велика. Отишли смо по злато и донијели га у Семберију. Повели смо најбоље пјеваче, понијели најљепше костиме, а то је жири препознао - рекла је Тракиловићева.

Хорска олимпијада у Јужној Кореји, 12. по реду, одржана је од 3. до 13. јула, а “Србадија” је учествовала у категорији Ц28 која подразумијева и сценски наступ и композиције које су обрађене за мјешовити хор.

Конкуренција

Према ријечима Јелене Тракиловић откад наступају на Олимпијади у Јужној Кореји, без дилеме, била је најјача конкуренција.

- Били су ту хорови из 80 земаља свијета - Индонезије, Јапана, Америке, Африке, а најмање је било из Европе. Наступали смо и у европским земљама, али ово је било нешто посебно. Били смо им, освјежење и егзотични - рекла је Тракиловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана