Холанђани помажу седмочлану породицу Симић: Досањали да имају купатило и воду

Дијана Дујић
Холанђани помажу седмочлану породицу Симић: Досањали да имају купатило и воду

Добој - Седмочлана породица Симић из Костајнице код Добоја, која живи у неусловном објекту од тридесетак квадратних метара, уселиће се до јесени у нову кућу, захваљујући хуманитарцима из Холандије.

Супружници Војислав и Јадранка Симић и њихово петоро дјеце Здравко, Слађана, Слађан, Славица и најмлађи Павле надају се да ће већ од почетка септембра њиховим мукама доћи крај. Прије неколико година почели су да граде кућу, међутим због беспарице нису успјели да је заврше. Прије два мјесеца Војислав је остао и без посла, па живе од 220 КМ дјечијег додатка. Имају два коња и краву, те и од тога зараде понеку марку. Кажу да је најтеже обезбиједити школски прибор, одјећу и обућу за троје школараца.

Објекат у којем сада живе пун је влаге, а воду морају да доносе са бунара. Ускоро ће ова породица одахнути, јер им волонтери из темеља граде нови дом. Дјеца су срећна што ће први пут имати своје собе, а одушевљење не крије ни мајка Јадранка (37).

- Имаћемо све о чему смо сањали, четири собе, кухињу, предсобље и купатило. Тренутно имамо двије неусловне просторије, кухињу и собу. Посебно ми је драго што више нећемо морати да доносимо воду у кантама и канистерима - испричала је она.

Радове изводи 16 хуманитараца, који су сакупили 14.000 евра за градњу куће. Планирали су да у року од седам дана, колико ће боравити у Добоју, саграде и покрију кућу, а за три мјесеца ће опет доћи да би нови дом Симића опремили намјештајем.

- Узмемо седам дана одмора и сви заједно дођемо у Добој. Свако од нас плати путовање и боравак овдје. Послове не дијелимо на мушке и женске. Сви све радимо, с обзиром на то да се и у Холандији углавном бавимо грађевинским пословима. Они који немају искуство са тим пословима радницима спремају ручак - ријечи су једне од волонтерки Нинке ван дер Сар.

Седамнаестогодишњи Здравко, који је најстарији од петоро дјеце, прискочио је у помоћ волонтерима. Здравко је завршио само основну школу, даље се није могао школовати због немаштине, али је сам успио да савлада неколико заната.

- Знам да режем, тешем, закивам, носим, знам све послове. Холанђанима помажем све што ми заповједе - каже Здравко.

Хумани гест су поздравили и мјештани Костајнице, који кажу да Симићима помажу колико могу, што ће учинити и овог пута.

- Покушаћемо да нађемо донаторе да бисмо урадили фасаду и изолацију. Надам се да ћемо се изборити за то са овдашњим фирмама - казао је предсједник Савјета МЗ Костајница Живко Станојевић.

Људи великог срца из Холандије редовни су гости у Добоју већ 17 година, до сада су у овом граду усрећили више од 30 социјално угрожених породица, којима су саградили и реновирали куће.

Црвени крст

Одлуку о томе коме ће градити кућу Холанђани доносе путем добојског Црвеног крста. Са представницима ове организације већ су обишли неколико породица, а једној од њих градиће нови кров над главом сљедеће године.

- Овај пут смо им предложили три породице из Мајевца, Грабовице и једну избјегличку породицу у Бушлетићу. Све су то вишечлане породице које имају по петоро, шесторо, седморо дјеце - рекао је секретар Црвеног крста Добој Михајло Арсенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана