Ходочасници са Романије ове године одгодили пут у Манастир Острог

Срна
Ходочасници са Романије ове године одгодили пут у Манастир Острог

СОКОЛАЦ - Чланови Удружења грађана "Свети Василије Острошки" одгодили су поклоничко путовање до Манастира Острог због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, први пут послије 11 година.

Потпредсједник Удружења Младен Цвијетић рекао је да ће ходочасници са Романије, када то прилике у Српској и Црној Гори дозволе, кренути на поклоњење моштима Острошког чудотворца у јулу или августу, чему се сви радују.

Идеју о одласку под Острог пјешке покренули су 2009.године Цвијетић и његови пријатељи Дејан Елез и Бранимир Боровчанин. Они су те године на Ђурђевдан кренули пјешке на пут дугачак 220 километара.

Цвијетић каже да се послије те године повећавао број поклоника, па је 11. маја прошле године Светој архијерејској литургији у манастиру Острог приступило 28 поклоника са Романије.

Ову групу са Романије чинило је 20 ходочасника са Сокоца и осам њихових пријатеља из Рогатице, са подручја Пала и Фоче. Међу њима је било и 14 дјевојака.

 - Пошто је група ходочасника из године у годину постајала бројнија, одлучили смо, на иницијативу старјешине Црквене општине Соколац протојереја ставрофора Илије Чупића, да формирамо Удружење грађана „Свети Василије Острошки" - навео је Цвијетић.

Удружење је основано с циљем духовне обнове српског народа, његовања живе Цркве, очувања вјерског, културног и историјског идентитета, насљеђа и баштине, као и организовања поклоничких путовања и добротворних акција, те прукупљања помоћи у случајевима потребе у заједници.

Цвијетић је истракао да се највећи број чланова овог удружења сада придружио хуманитарним активностима Волонтерског центра општине Соколац и да по позиву болесних и старијих суграђана свакодневно достављају основне животне намирнице, средства за хигијену и новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана