Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима

Анита Јанковић Речевић
Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима

БАЊАЛУКА – У част страдалих Срба и сјећања на Први свјетски рат, тројица ходочасника из Пала - Игор Вукашиновић, Новица Пејић и Остоја Медић кренуће сутра на пут дуг 1.200 километара, до грчког острва Крф, како би се код спомен костурнице и маузолеја на острву Видо помолили за душе палих бораца.

Вукашиновић је за „Глас“ рекао да на ходочаће крећу из манастира Соколица на Равној Романији, сутра око девет часова, те да би на Крф, преко Рогатице, Вишеграда, Ужица, Чачка, Краљева, Лесковца, Врања, Македоније и Грчке требали стићи за 32 дана.

- Ово нам је 14. по реду ходочашће будући да смо десетак пута пјешачили до Острога, два пута до Хиландара, а ишли смо и на гроб патријарха Павла.  Пут ће бити напоран, прије свега јер су Новица и Остоја у седмој деценији живота, а ја у шестој али смо спремни за све временске прилике и нећемо одустати, јер је велика привилегија то што смо у прилици да идемо на ходочашће - рекао је Вукашиновић наводећи да ће их пријатељ Петар Драгаш пратити комбијем у којем ће возити храну и воду.

Циљ им је, прича Вукашиновић, да се присјете Првог свјетског рата јер како вријеме пролази падају у заборав јунаци из тог периода који су своје животе дали за српство.

Он је истакао да су им у реализацији овог путовања помогли опшина Пале, град Источно Сарајево, кабинет Предсједника Републике Српске, многи пријатељи, међу којима и Православна спортска организација "Света Србија“ која је основана са благословом блаженопочившег патријаха Иринеја.

Вукашиновић је подсјетио да ова православна спортска организација сваке године на Крф води дјецу из свих српских земаља, а ове године њих осморо из Источног Сарајева.

- Током ходочашћа у плану имамо да посјетићемо и Кајмакчалан - рекао је Вукашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана