Хладне учионице у Броду због пропуста у уговору

Милијана Латиновић
Хладне учионице у Броду због пропуста у уговору

Бањалука - Ђаци Основне школе "Свети Сава" у општини Брод већ седам дана наставу похађају у хладним учионицама, а све због пропуста који је настао приликом склапања уговора о гријању.

За 870 основаца који наставу похађају у овој школи гријна сезона још није почела, због штампарске грешке у уговору између дистрибутера топлотне енергије "Сервис Тешановић" и школе. Родитељ чије дијете похађа ову школу, а који није желио да му објавимо име, писао је редакцији "Гласа Српске" у нади да ће проблем бити ријешен када јавност буде обавијештена.

- Молимо да нам помогнете јер нико ништа не предузима, дјеца нам се смрзавају - казао је забринути родитељ.

Директор школе Брано Гојковић рекао је да је до проблема дошло јер Министарство просвјете и културе РС фирми "Сервис Тешановић" још није уплатило обавезе за гријање за претходни период, зато што је један дио тих обавеза споран.

- У уговору стоји да је цијена гријања 3,20 КМ на мјесечном нивоу, али није прецизирано да ли се та цијена обрачунава по квадратном метру, кубном метру водене паре или мегават-сату - рекао је Гојковић.

Истиче да узимајући у обзир тај пропуст, мијења се висина потраживања за испоручену топлотну енергију, због чега је Министарство оспорило дио обавеза према дистрибутеру.

Гојковић каже да дистрибутер није желио да коригује уговор, те је тужио школу због једностраног раскида уговора. Међутим, суд још није заказао ни прво рочиште, а гријна сезона је због тужбе блокирана.

- С обзиром на то да је уговор потписан на период од десет година, тражили су одштету за изгубљену добит у наредном периоду у вриједности од 726.000 КМ - рекао је Гојковић.

Додаје да је на састанку са министром просвјете, крајем прошле седмице, договорено да школа набави конвекторске радијаторе, те да туже дистрибутера због угрожавања наставног процеса и здравља ученика.

Власник фирме "Сервис Тешановић" Дражен Тешановић каже да је у уговору направљена штампарска грешка, те да се подразумијева да је цијена од 3,20 КМ плус ПДВ обрачуната по квадратном метру.

- Након што смо доставили школи фактуре за плаћање дуга, директор нам их је вратио и рекао да је дегутантно да шаљемо рачун за наплату, а нисмо ускладили уговор. Због тога смо тужили школу за једнострани раскид уговора - казао је Тешановић и додао да школу не могу почети гријати све док им не буду плаћена дуговања за протекле двије године.

Из Министарства просвјете и културе јуче су нам рекли да настоје да што прије обезбиједе гријање у овој школи.

- Договорено је да се хитно набаве потребни радијатори како би ученици похађали наставу у топлим учионицама - рекли су у Министарству.

Обустава наставе

Брано Гојковић истиче да уколико ускоро не буде ријешен проблем загријавања учионица, од Министарства просвјете тражиће дозволу да обуставе наставу.

- Има дјеце која су мање отпорна, слабашнија и хладно им је. Родитељи их утопљавају, доносе подметаче на столице, али ако ускоро не ријешимо проблем гријања, поднијећу Министарству захтјев за привремену обуставу наставе - рекао је Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана