Хит на Сајму ГРАМЕС-ДЕМИ 2017: Иконе и столице израђене иза решетака

Данијела Стоканић
Хит на Сајму ГРАМЕС-ДЕМИ 2017: Иконе и столице израђене иза решетака

Бањалука - Иконе, столови, столице, радна одијела, грађевинска лимарија и керамика само су дио производа које су израдили затвореници Казнено-поправног завода "Туњице", који су привукли велику пажњу на јуче отвореном Сајму декора и дизајна.

Ријеч је о првом сајму декора, који се од ове године одржава у оквиру Сајма грађевинарства и електромашинске индустрије "ГРАМЕС-ДЕМИ 2017" у Бањалуци, а који је отворила министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Иако се на овом сајму нашло више од 200 излагача из цијелог свијета, највећа гужва била је испред штанда Министарства правде РС на којем су се нашле рукотворине затвореника и инструктора из "Туњица".

Бањалучанина Миленка Свјетлановића затекли смо како помно разгледа производе који су израдили затвореници. Ни сам, како је признао, није знао да се веома квалитетни комади по повољним цијенама могу пронаћи у КПЗ "Туњице".

- Знао сам да сви затвореници имају нека своја задужења и послове, али нисам знао да израђују производе и да их продају. То је за сваку похвалу, јер ће на овај начин појединци стећи радне навике. Убудуће све што ми буде требало прво ћу тражити у овој установи - рекао је Свјетлановић.

Директор КПЗ "Туњице" Горан Селак истакао је да је сајам јединствена прилика да представе производе и услуге осуђених лица.

- На овај начин покушавамо да обезбиједимо новац који ће касније бити утрошен на побољшање услова у овој установи. Такође, овај начин рада осуђеним лицима допринијеће здравијем начину издржавања казне затвора и стварању радне и конструктивне атмосфере - рекао је Селак и изразио наду да ће на овом сајму успјети да остваре нове контакте и склопе послове са другим предузећима и посјетиоцима.

Казао је да је у разним погонима завода тренутно радно ангажовано 155 осуђеника и да се сви њихови производи, који цијеном, квалитетом и асортиманом парирају великим произвођачима, могу наручити у овој установи.

Из Министарства правде РС кажу да су обука и оспособљавање осуђеника важни сегменти успјешне реинтеграције након извршене казне.

- Сматрамо да, уколико осуђена лица у затвору развију неке своје компетенције, формирају радне навике и праксу кроз рад у самој установи, касније могу бити конкурентни на тржишту рада - рекли су из Министарства.

Голићева је приликом отварања сајма истакла да је ова манифестација празник грађевинарства, која утиче на развој осталих привредних и услужних дјелатности, односно представља мотор развоја привреде једне земље.

- Званична грађевинска сезона у Српској почиње са Сајмом грађевинарства и електромашинске индустрије и то говори о значају ове привредне манифестације, респекту који има међу привредницима, произвођачима грађевинског материјала, грађевинских машина и иноваторима - рекла је Голићева.

Услуге које нуди КПЗ "Туњице"

> молерско-фасадерски радови

> керамичарски радови

> грађевинска лимарија

> израда црне браварије

> столарске и резбарске услуге

> услуге примарне прераде дрвета - прорез

> производе свињогојске фарме

> свјежа конзумна јаја

> пластеничка производња

> бетонска галантерија

> услуге радне снаге

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана