Хипотека спас за Радио Србац и Центар за културу и спорт

Дејан Јовичић
Хипотека спас за Радио Србац и Центар за културу и спорт

Србац - Центар за културу и спорт и Радио Србац затражили су од Пореске управе РС да им одобри репрограм дуговања за неисплаћене порезе и доприносе у износу од 132.219 КМ како би било избјегнуто гашење ових установа које имају вишедеценијску традицију.

Подршка им је стигла и од одборника србачког парламента који су на посљедњој сједници одобрили да се стави хипотека на спортску дворану како би биле измирене ове обавезе. На исти начин репрограм је прије неколико дана одобрен и општинској управи, Агенцији за развој малих и средњих предузећа "Апис", вртићу и Центру за социјални рад.

Вршилац дужности директора Центра за културу и спорт Сандра Михољчић рекла је да дуг ове установе према Пореској управи износи 78.847 КМ за обавезе по основу пореза и доприноса који нису уплаћени од марта 2015. године.

- Већ двије године радници не могу овјерити здравствену књижицу, а дугује нам се чак 14 плата. Посљедњу смо добили за новембар 2015. године. Надамо се да ће репрограм бити одобрен како бисмо бар мало стали на ноге и захваљујем одборницима што су показали разумијевање за овако тешку ситуацију - рекла је Михољчићева.

Слични проблеми муче и Радио Србац који дугује Пореској управи 53.281 КМ, а уколико буде одобрен репрограм на 60 мјесеци, радници ће такође послије двије године отићи на преглед са овјереном књижицом. 

Вршилац дужности директора Радио Српца Љиљана Кошчица рекла је да пореске обавезе за раднике ове медијске куће нису уплаћиване пуних 20 мјесеци.

- Ситуација је веома тешка, јер се радницима дугује осам плата, али нам је начелник општине Млађан Драгосављевић одмах по ступању на дужност обезбиједио континуитет у исплати, тако да добијамо плату мјесец за мјесецом, док ће исплата преосталих личних примања зависити од пуњења буџета - истакла је Кошчица.

Она је на посљедњој сједници Скупштине општине Србац изабрана за вршиоца дужности директора након што је досадашњи директор Дејан Угрен, који је био кадар ПДП-а, разријешен на сопствени захтјев.

Из Пореске управе РС јуче су потврдили да су запримили захтјев Центра за културу и спорт Србац и Радио Српца за репрограм дуга.

- Процедура у погледу одгођеног плаћања пореског дуга је у току и још није донесено рјешење о одобравању репрограма - рекли су у Пореској управи РС.

Кредитно задужење

Србачки одборници усвојили су и одлуку о кредитном задужењу у износу од 150.000 КМ које ће бити усмјерено за плаћање мјесечних рата споразума и репрограма у случају смањеног прилива новца у буџет.

- Рок отплате кредита је 12 мјесеци, а подижемо га како бисмо избјегли затезне камате и судске трошкове у случају неплаћања обавеза. Кредит ће оптеретити општину само у оним мјесецима када га будемо користили, а намириваћемо га када буде повећан прилив новца - рекао је начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић.

Подаци из општинске управе

Дуг према Пореској управи

78.847 КМ Центар за културу и спорт

53.281 КМ Радио Србац

Дуговања према радницима

14 плата у Центру за културу и спорт

8 плата у Радио Српцу

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана