Хиљаде посјетилаца уживало у на “Гастро фесту” у Бардачи: Тајни састојци донијели побједу ФОТО

Дејан Јовичић
Foto: Дејан Јовичић

СРБАЦ - Мале тајне мајстора кухиње остале су неоткривене на 18. по реду “Гастро фесту” у Бардачи код Српца, гдје се 35 екипа из више градова Српске такмичило у припремању рибљег паприкаша и пилетине на жару.

Овај гастрономски сајам привукао је више хиљада посјетилаца који су жељно ишчекивали да пробају кулинарске специјалитете који су се крчкали на све стране, а стручни жири, предвођен великим гурманом и промотором бањалучког “Ћевап феста” Небојшом Куштриновићем, имао је тежак задатак да прогласи најбоље.

Најукусније јело од пилетине припремила је екипа “Четири аса” из Српца, док је друго мјесто заузео “Чили ин” из Бањалуке, а треће екипа “Нема живота” из Српца. Побједник у припремању рибљег паприкаша била је екипа “Гихт” из Лакташа, друга је била “Кафана Чупић” из Градишке, а трећа “Фијакеријада” из Рогоља.

Представник екипе “Гихт” Велибор Максимовић каже да награду нису очекивали.

- Кувам рибљу чорбу већ двадесет година јер припремам посну славу па је вјероватно то имало утицаја на побједу. Када бих открио начин припремања, онда то више не би била тајна, али рећи ћу да има много састојака, а можда је и неки од њих залутао случајно па је то пресудило - рекао је Максимовић.

О тајни најукусније пилетине није желио да говори ни капитен екипе “Четири аса” Мишо Вукашиновић, који каже да се у његовом тиму налазе сјајни кувари.

- Готово да нема сајма кулинарства на којем не учествујемо и немамо посебне припреме јер нам је дружење главни мотив. Знамо да кувамо и ту љубав дијелимо с другима па ћемо и тајну побједничког јела открити на идућем “Гастро фесту” јер ћемо до тада припремити неки нови оригинални специјалитет - рекао је Вукашиновић.

Пету годину заредом на србачком “Гастро фесту” учествује ресторан “Естрада” из Кнежева. Иако им је измакла једна од главних награда, нису били незадовољни јер им је, како кажу, мишљење посјетилаца најважније.

- Имали смо разноврсну понуду јела па је и посјета нашем штанду била јако добра. Поред рибљег паприкаша, припремили смо печену прасетину, а посебан специјалитет је био гулаш од дивљег вепра и срндаћа - рекао је представник екипе Душко Будић.

Најбројнију екипу имала је кланица перади “Перутнина Птуј” из Повелича која је на роштиљу припремала све производе које пласира на домаће тржиште.

- Грађани су добро упознати са нашим маринираним месом, крилцима, батацима, карабатацима, пљескавицама, ћевапима и роштиљским кобасицама. Похвалио бих наше технологе који изврсно раде свој посао и раднике који врше добру термичку обраду, али и више од стотину коопераната који су квалитетно одгојили пилиће - рекао је кувар екипе Младен Митраковић.

Међу бројним гостима “Гастро феста” били су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, министарка финансија Зора Видовић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић, те посланици Представничког дома Парламента БиХ Милорад Којић и Милан Петковић.

Организатор манифестације, која је одржана у недјељу, била је Туристичка организација општине Србац, а генерални покровитељ општина Србац.

Олдтајмери

И ове године одржано је такмичење у навлачењу конопца и испијању пива, а први пут одржана је изложба олдтајмера која је изазвала велику пажњу посјетилаца. Приређен је и мини-сајам домаћих производа, рукотворина и сувенира уз учешће излагача из Бањалуке, Прњавора, Градишке и Српца, а за најмлађе је био организован наступ Аниматора Фазонка из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана