Хидроелектрана Вишеград: Сутра почиње чишћење отпада на Дрини

Срна
Foto: Срна

Радници предузећа Хидроелектране на Дрини сутра би требали да почну уклањање плутајућег отпада који се налази на круни бране Хидроелектране Вишеград, а који је ту доспио пуцањем горње ланчанице, чиме је угрожена и производња електричне енергије.

Специјализовани тим Хидроелектране Вишеград годишње извади од 6.000 до 8.000 метара кубних плутајућег отпада из Дрине, међу којим је дрво, пластика и други отпад са депонија у окружењу.

Проблем плутајућег отпада присутан је више година и о њему се расправљало на бројним састанцима и скуповима одржаваним у Вишеграду.

У Вишеграду је прије двије године одржан трилатерални састанак ресорних министарстава Републике Српске, Србије и Црне Горе, о проблему плутајућег отпада, али проблем ни до данас није ријешен.

Предсједник Удружења за спортски риболов и екологију "Дринска језера" у Вишеграду Александар Којић каже да Дрина и даље важи за једну од најчистијих ријека, о чему свједочи богат рибљи фонд и присуство пастрмке, која за станиште бира само чисте ријеке, те апелује да плутајући отпад треба ријешити напором три земље кроз које протиче Дрина.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС-а раније данас речено је Срни да ће хитно иницирати састанак са новим ресорним министрима у владама Србије и Црне Горе како би се пронашло рјешење за десетине хиљада метара кубних плутајућег отпада који на круну бране у Вишеграду долази притокама ријеке Дрине и пријети да угрози рад предузећа Хидроелектрана на Дрини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана