Херојство српског народа чувати од заборава

Ј. Д.
Херојство српског народа чувати од заборава

Бањалука - Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 213 година од Првог српског устанка обиљежени су јуче полагањем вијенаца и литургијама.

На централној манифестацији обиљежавања ова два значајна историјска догађаја, која је одржана у Вишеграду, истакнуто је да се никада не смије заборавити херојство српског народа и 23.184 војника који су своје животе уградили у темеље РС.

- Овим обиљежавањем преносимо поруку да жртве и херојство наших предака морају бити мотивација младим генерацијама - истакао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Честитку борцима упутили су и предсједник РС Милорад Додик и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

- У своје лично име и у име грађана Републике Српске захваљујем свим онима без чије борбе и несебичног жртвовања не би било ни Српске. Посебну захвалност исказујемо онима који су своје животе уградили у Српску, њену слободу и мир - наведено је у Додиковој честитки.

У Бањалуци је додијељена једнократна помоћ за 20 бораца, а предсједник бањалучке Борачке организације Горан Рогић рекао је да за рјешавање социјалних проблема борачких категорија треба ангажовати друштво у цјелини.

- Добијамо све више захтјева за материјалну помоћ, па је потребно овај проблем ријешити у што скорије вријеме, јер је стање алармантно - истакао је Рогић.

Помен за хиљаду палих бораца Семберије служен је јуче у Бијељини, а нису заборављени ни јунаци из Добоја, Приједора, Требиња и других локалних заједница у којима им је одата почаст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана