Херој са Озрена заувијек у срцима

Милош Васиљевић
Херој са Озрена заувијек у срцима

БАЊАЛУКА - Бањалучки хуманисти искрчили су пут зарастао у шибље до куће најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића у озренском селу Јовићи, са жељом да сјећање на хероја српског народа никада не изблиједи.

Бранислав Вучић, Милан Савановић, Младен Черековић, Ристо Свитлица, Томо Делић и Владимир Ђукић заврнули су рукаве у недјељу и рашчистили пут којим је ходао херој Озрена.

Вучић за “Глас Српске” каже да то мјесто не смије бити запостављено и неће бити заборављено.

- То више није био пут, већ шикара. Прокрчили смо пут, а на мјесту куће остало је само неколико греда, јер је 1995. године све запаљено. Окадили смо згариште и запалили свијеће са жељом да се пламен свијеће више не угаси, јер је, према причи људи са Озрена, Споменко био дјечак херој и прије него што је погинуо - рекао је Вучић.

Додао је да су их раширених руку дочекали мјештани у селу Јовићи, Младен Стојановић, те Миливојевићи, Брано, Цвијета, Млађо и Рада.

Додаје да је жртва Гостића немјерљива у историји српског народа.

- Причао је са коњима, волио природу и своје село више од свега. Он је заслужио да га се сјећамо стално, а не само на годишњицама - рекао је Вучић који је посветио и пјесму најмлађем борцу ВРС.

Како каже, сада сви који имају жељу могу доћи до куће.

- Порезали смо велико дрвеће које је било по путу израсло и проширили пут. То је била једна лијепа радна акција, а ручали смо на темељима куће. Осјећао се благослов, на десној руци имам огреботину у облику срца као и Милан Савановић, што је још једна јака симболика. Уз то, примијетио сам и крст на бору, који гледа према споменику и стоји ту као чувар - рекао је Вучић.

Савановић наглашава за “Глас” да су успјели да очисте све око темеља куће, а у будућности имају жељу да ту направе и малу капелу, као знак сјећања на Споменка Гостића.

- У близини је и гробље гдје је сахрањен. То је његова родна кућа гдје је он провео дјетињство и гдје је био положај српских војника, који су касније настрадали од гранате. Поставили смо и кућицу коју је поклонио наш брат у Христу Томо - рекао је Савановић нагласивши да сви треба да поведемо рачуна о том мјесту, јер је Гостић симбол Озрена.

Не дамо те забораву, дјечаче, не дамо

 

Не дамо да покрију те коров и острига,

Не дамо да сакрију твој јуначки траг.

Не дамо ни времену и није нас брига,

јер пут је у вјечност, твоје куће праг.

 

Не дамо да покрију те неке истине зле,

Не дамо да сакрију твој дјечији смијех.

Не дамо ни времену да промијени све,

јер заборав тебе, то смртни је гријех.

 

Не дамо да покрију те заборав и срам,

Не дамо да сакрију твој јуначки глас.

Не дамо ни трена да умреш нам сам.

јер смрт је твоја, то је смрт и свих нас.

Бранислав Вучић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана