Херцеговка и Хиндус вјенчали се у Требињу

Nezavisne.com
Херцеговка и Хиндус вјенчали се у Требињу

Требиње - Херцеговка Бојана Живак и Хиндус Метју Кумар имали су у требињском саборном храму право српско вјенчање, гдје су их по православним обичајима вјенчала двојица свештеника.

Након вјенчања на Црквини, испред Херцеговачке Грачанице, за младенце и њихове госте наступило је требињско Културно-умјетничко друштво "Алат". Бојана и Метју су се упознали у Америци, гдје је његов отац у потрази за бољим животом доселио још далеке 1979. године, а њу је у обећану земљу довео ратни вихор, да би се зближили у Нешвилу, на факултету, на студијама међународног бизниса и финансија.

"Имао сам срећу да је мој отац раније боравио у бившој Југославији, од Београда до Загреба, па ми је ваш менталитет веома близак и драг, а сада ми је још дражи, јер сам оженио једну Српкињу и у својој компанији данас имам запослен велики број људи из Србије, БиХ и Црне Горе", каже Метју.

Њих двоје су се, кажу, познавали још из средњошколских дана, али, како каже Бојана, с обзиром на то да обоје имају иста интересовања, па поред финансија и израде осигурања и бизнис планова, обоје интересује историја, почели су интензивније да се друже.

"Одушевило ме је то што Метју зна све о Србима, зна цјелокупну нашу историју, а воли и наше манастире, што и мене фасцинира, тако да сам ја, боравећи прије седам година у Требињу код родбине, била одушевљена и Требињем и саборним храмом и Херцеговачком Грачаницом, схвативши да, иако сам као мала напустила Херцеговину, она из мене никада неће отићи, па сам разговорала с Метјуом да се овдје вјенчамо и њему се свидјела идеја", каже Бојана.

Младенци су се радовали као дјеца на церемонији православног вјенчања, нарочито усхићени крунама на главама, а да спектакл српско-хиндуског вјенчања буде већи, побринуло се и требињско Културно-умјетничко друштво "Алат", које је без даха оставило њихове америчке госте.

На све је Требиње оставило нарочит утисак, јер се, како кажу младожењин отац Виђеј Кумар и његов српски пријатељ,

Бојанин брат Бојан, на први поглед осјети гостољубивост херцеговачких Срба, који су у Требињу предусретљиво дочекали ову, за наше услове, помало необичну сватовску дружину.

Све вријеме их је пратила и хармоника, у чијим звуцима су необично уживали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана