Херцеговци траже шљивовицу, Крајишници пршуту

Јана Кезић
Херцеговци траже шљивовицу, Крајишници пршуту

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Као што јуриш не може без јунака, сјевер без југа, тако ни Херцеговина и Крајина не могу једна без друге, а да се традиција и обичаји надопуњавају, свједочи чињеница да Херцеговци радо навраћају у “Крајишку кућу”, гдје највише траже шљивовицу, док је Крајишницима у “Херцеговачкој кући” први избор пршута.

Снага Републике Српске управо лежи у различитим културама, гдје су с једне стране родни крајишки шљивици, док су с друге херцеговачки виногради у којима расту најквалитетније сорте винове лозе.

Дијана Чучковић из “Крајишке куће” у Требињу казала је за “Глас Српске” да ова радња послује нешто дуже од годину дана те да су задовољни бројем посјета без обзира на то што многи још ни не знају за њу.

- Код нас се највише купују ракије од шљиве, којих у Херцеговини нема, јер нису карактеристичне за наше подручје - рекла је Чучковићева додајући да су тражене и воћне ракије, као и траварица.

Велико интересовање влада, како истиче, и за кестенов ме­д и онај у саћу, те за козметику од производа који нису специфични за југ Српске.

- Херцеговци нису навикли на гљиве и производе од њих, па се то најмање тражи, али се зато с друге стране веома тражи бањалучки сир “марија звијезда”, као и козји сир - рекла је Чучковићева.

Међу купцима, како објашњава, ипак највише доминирају туристи.

- Људи из Херцеговине су ипак навикли на нашу традиционалну храну пршуту и сир, док туристи воле да пробају разне производе - казала је Чучковићева додајући да су цијене мало више у односу на прошлу годину, док одређене артикле продају по старим цијенама.

Да Крајишници радо свраћају у “Херцеговачку кућу” у граду на Врбасу, потврђује директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

- Највише се траже пршута, херцеговачка вина и мед, осим тога добро иде љековито биље, као и природна козметика која се у Херцеговини производи од различитих врста биљака које су специфичне за то подручје - рекао је Илић додајући да у Бањалуци подједнако добро раде и “Херцеговачка” и “Крајишка кућа” јер нуде производе који су специфичност неког подручја, у чему леже чар и посебност.

Каже да се многи одлучују и за куповину поклон пакета код њих.

- Многи званичници купују наше производе за разне пријеме и путовања, чиме промовишу “Крајишку кућу” и град Бањалуку. Наши поклони су упућивани српском патријарху, као и многим људима из спортског, културног и политичког живота - рекао је Илић.

Објаснио је да су, без обзира на то што је ситуација у свијету довела до многих поскупљења, цијене у поменутим радњама остале скоро исте као лани.

- Велики број наших производа смо сертификовали и брендирали и до сада смо на многим сајмовима имали прилику да их представимо - рекао је Илић додајући да се спремају за сајмове у Београду и Новом Саду.

Прерада

Драшко Илић се нада да ће у наредном периоду бити више заинтересованих за прераду домаћих производа, јер је потражња за њима све већа.

- Због поскупљења хране па и могуће несташице у наредном периоду покушавамо да мотивишемо људе да што више производе, али и прерађују - рекао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана