Херцеговци најбољи математичари

Драгана Келеч
Херцеговци најбољи математичари

Бањалука - Најбоље знање из математике имају мали матуранти са подручја Херцеговине, а из српског језика у Бијељини, док рјешавање задатака најлошије иде ђацима из приједорске регије, а Добојлијама граматика.

Резултати су то екстерног вредновања ученичких постигнућа, које је ове седмице обављено први пут у свим основним школама у Републици Српској.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић задовољан је како је обављено тестирање, у оквиру којег је, како истиче, два дана задатке рјешавало више од 10.000 основаца.

- Тестове из српског језика радило је 98,09 одсто ученика деветих разреда, а из математике 97,64 одсто. То показује да су све школе озбиљно приступиле овој екстерној провјери - каже Дамјановић.

Према његовим ријечима, из српског језика ђаци су постигли средњи ниво знања, тачније, 63,91 одсто, што је за 20 одсто бољи резултат него прошле године. Са друге стране, из математике је и даље низак ниво знања и износи 35,59 одсто.

- Основци су ове године, ипак, показали боље знање и из математике, тачније за шест одсто су бољи него лани. Наравно, ту постоји још доста простора за напредовање, што у идућем периоду и очекујемо - додао је Дамјановић.

Циљ експерименталног тестирања је увођење мале матуре, која је у школској 2017/18. години предвиђена и Стратегијом развоја образовања РС.

- Све ово што радимо су у ствари припреме ученика и наставника за увођење мале матуре, како бисмо их детаљно упознали са процедурама - казао је Дамјановић.

Полагање пријемног испита приликом уписа у средње школе у РС је укинуто још у школској 2001/02. години. Стручњаци већ одавно упозоравају да је потребно увођење мале матуре, која би искристалисала ко колико знања посједује и ко су најбољи ученици за гимназију или неке друге школе, што сада није случај, јер се у појединим школама "штанцају" одликаши.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић сматра да ће мала матура подстаћи дјецу да уче више и редовније.

- Сви ће морати више учити. Мала матура ће јасније показати колико су ђаци потковани знањем - истиче Мишљеновић.

Да ће увођење мале матуре донијети низ позитивних ствари мисле и на подручју Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке.

- Морамо дјецу од малих ногу навићи да се њихово знање вреднује и провјерава и да од тога зависи слијед животних активности - поручују из овог актива.

Млади математичар

Да су ђаци из Херцеговине врсни математичари увјерили смо се и ранијих година.

Математичар из Невесиња Марко Рајковић прије неколико година побиједио је на такмичењу из математике 80 средњошколаца горњодринске, сарајевско-романијске и херцеговачке регије. Рајковић је био учесник и Математичке олимпијаде у Аргентини.

МАТЕМАТИКА

Херцеговци најбољи

Приједорчани најгори

       

СРПСКИ ЈЕЗИК

Бијељина најбољи

Добој најгори

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана