Херцеговачки корпус дао огроман допринос стварању Српске

Срна
Херцеговачки корпус дао огроман допринос стварању Српске

Требиње - Поменом и одавањем поште погинулим саборцима, свечаним постројавањем у кругу бивше касарне "Лука Вукаловић", дефилеом улицама града и пригодним програмом и дружењем, данас је у Требињу обиљежена централна свечаност Дана Требињске бригаде.

Пред више хиљада окупљених припадника Требињске бригаде стао је предсједник Борачке организације Репубике Српске /БОРС/ генерал Миломир Савчић, одао пошту и поклонио се сјенима погинулих сабораца који су животе уградили у темеље Републике, те одао признање борцима Требињске бригаде и Херцеговачког корпуса на огромном доприносу који су дали на стварању Републике Српске.

"Иако је рат завршен, борба за Републику Српску траје и ми морамо јасно да дефинишемо задатке и нас бораца и Борачке организицаје као најбројније невладине организације, као и најактуелнија питања положаја бораца и борачке организације за које треба да се изборимо и да буду на онаквом нивоу и онаквом статусу како и заслужују", истакао је Савчић.

Његово преосвештенство владика захумско херцеговачки и приморски Григорије је, поздрављајући породице погинулих бораца и окупљене бивше припаднике Требињске бригаде, поручио "нашим владарима, градоначелнику, представницима Владе Републике Српске да пазе на достојанство бораца јер су они пазили на наше достојанство када је било најтеже".

"Други око нас велику почаст и признање дају својим борцима, ми то чинимо најмање, а сигуран сам да наши борци то заслужују највише и зато је важно да вратимо достојанство ономе ко то достојанство и заслужује", истакао је Григорије.

Он се посебно осврнуо на лик и дјело пуковника Радослава Зупца, који је сахрањен прије два дана, указујући на његово војничко држање, достојанство, на његову специфичност и доброту, али исто тако, како је рекао, и на његову бол која је могла да се води голим оком.

"Зубац је један од симбола и ове бригаде и Војске Републике Српске и свега онога што нас је снашло у том страшном времену. Један храбар и достојанствен војник који је изгледао као сто пута прегажен, али никада погажен човјек. Тако изгледа сваки српски официр и српски војник након 25 година од рата и када га сви помало забораве", рекао је Григорије.

Он је истакао да је Зубац заслуживао већу пажњу, али да није било довољно снаге да му буде показана.

"Исто тако веома слично изгледа наш славни командант који је данас у Хагу Ратко Младић, кога је ове године на Светог Саву посјетио игуман манастира Тврдош отац Саво", рекао је владика Григорије.

Он је напоменуо да је прије неколико дана отац Саво добио писмо од Младића у којем пита: "Оче Саво, како стоји наш храбри народ у Херцеговини?", те да, и поред свих његових мука, он најмање брине о себи.

"То је управо карактеристика српског официра и војника. То је разлог зашто ми постојимо", рекао је владика Григорије.

Он је указао да је и на лицима бивших бораца који су данас били у дефилеу видио и да су након свега поново спремни да бране свој град и ову земљу, те да је од тога моћније то што би исто били спремни урадити и њихови потомци.

"Али, морамо учинити све да се то не догоди, морамо учинити све да живимо у слободи и зато мислим да је важно да будемо мудри, као што је важно да будемо храбри, а храбрости нам никада није недостајало, мудрости понекада јесте", рекао је владика Григорије.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да су храбри требињски борци прије четврт вијека кренули да животима бране људску слободу и достојанство.

"Борци ове бригаде су пуне четири године дијелили добро и зло увијек у покрету између живота и смрти. Бранили су и одбранили најдужу линију фронта, а били су увијек и на располагању сусједним јединицама Херцеговачког корпуса. Изводили су и борбена дејства широм Републике Српске, помажући и лијући крв тамо гдје је било најтеже", рекао је Петровић.

Он је истакао да ће имена погинулих бораца "заувијек остати уписана у олтару слободе и биће вјечни путоказ и свјетао примјер покољењима која долазе како се љуби слобода и родна груда".

Петровић је нагласио да се само у миру могу створити услови да се у што већем обиму олакша живот свим борачким категоријама, поготово оним породицама које су у рату изгубиле очеве, браћу и синове.

"Ми у Требињу морамо ову причу да приводимо крају. Спремни смо да рјешавамо проблеме ове популације, првенствено питање запошљавања младих из породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних и умрлих бораца", рекао је Петровић, подсјетивши да је јуче објављен јавни позив послодавцима да запосле 60 припадника борачких категорија, које ће помоћи Град Требиње путем Фонда солидарности.

Петровић каже да је са командантима Требињске бригаде закључио да Борачка организација треба да добије издвојени статус на нивоу Републике Српске, чиме би борачке категорије имале посебно и трајно-важно мјесто у друштвено-политичком животу Републике.

Предсједник Скупштине Градске борачке организације Перо Мишељић подсјетио је на ратни пут Требињске бригаде, истичући њен одбрамбени карактер и храброст свих њених припадника.

Он је навео да су борци Требињске бригаде одолили далеко јачем непријатељу, који је на територију тадашње општине Требиње нападао са 12 бригада.

"Не могу се и не смију заборавити надљудски напори наших бораца и њихов допринос за ослобађање територија других општина у зони одговорности нашег корпуса, а поготову сламање непријатељске офанзиве и одвраћање њихове агресије на Требиње и Херцеговину августа 1995. године", рекао је Мишељић.

Мишељић је напоменуо да је кроз Требињску бригаду за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата прошло око 6.000 бораца од којих је погинуло 258.

"Иза бораца Требињске бригаде, која је дјеловала у оквиру Херцеговачког корпуса, налази се 1.676 часних ратних дана, током којих је извршен велики број тешких и сложених борбених задатака и борбе које су вођене углавном су биле у неравномјерном односу снага", рекао је Мишељић.

Он је подсјетио да је Требињска бригада за остварене резултате, исказану храброст и пожртвовање група и појединаца похваљена од команданта главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, а предсједник Радован Караџић одликовао је медаљом "Петра Мркоњића".

Мишељић је уручио захвалнице Граду Требињу, генералима Ратку Младићу и Радовану Грубачу, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, те постхумно генералу Богдану Ковачу.

Током дефилеа, положено је цвијеће на Споменик браниоцима Требиња, те одата пошта погинулим борцима у спомен-соби у бившој касарни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана