Херцеговачке деликатесе надохват руке и Београђанима

Милош Васиљевић
Херцеговачке деликатесе надохват руке и Београђанима

ТРЕБИЊЕ - Након Требиња, Бањалуке и Источног Сарајева, “Херцеговачка кућа” своја врата отвориће и у Београду и то до краја марта, што ће бити прва такве врсте ван граница Српске, са свим аутохтоним производима тога краја.

Кајмак, сир из мијеха, пршут, квалитетна вина и слатке делиције само су неки од производа који ће се наћи на полицама овог јединственог објекта, али и разлог више да оно постане омиљено мјесто заљубљеницима у производе вриједних херцеговачких домаћина.

Директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина, потврдио је за “Глас Српске” да ће објекат у Макензијевој улици на Врачару, који је у фази адаптације и опремања ако све буде како треба, бити отворен до краја овог мјесеца. 

- Производи херцеговачких прерађивача сада ће се моћи купити и у Београду у склопу Херцеговачке куће и први пут ван Српске. То је плод сарадње града Требиња и града Београда. Бројни Београђани долазе у Требиње и увијек радо посјете Херцеговачку кућу и навикли су на наше производе - рекао је Дутина.

Према његовим ријечима, ово ће ићи на руку и произвођачима који са Херцеговачком кућом сарађују од оснивања. Дутина, додаје да је тих људи све више, јер су веће и потребе.

 - На овај начин смо приближили људима да је најбоље куповати домаће производе јер тако јачамо пољопривредну производу. Уз то, омогућили смо и пољопривредним произвођачима да своје производе на организован начин пласирају на тржиште - рекао је Дутина додавши да тренутно имају око 130 активних уговора са кооперантима који продају своје произведе у сва три објекта.

Овакву идеју поздравила је и директорица Туристичке организације Требиње Мирјана Путица која каже за „Глас” да је Херцеговачка кућа важна за унапређење туризма, јер се на полицама налазе производи који карактеришу овај крај Српске.

 - Заједно са Аграрним фондом недавно смо се и представили на Сајму туризма у Београду. Ови објекти су од непроцјењиве важности јер туристи могу купити наше аутохтоне производе на једном мјесту. Херцеговачка кућа се показала на свим локацијама као пун погодак, не сумњам да ће тако бити и у Београду  - рекла је Путица.

Објекат у престоници Србије биће величине 85 метара квадратних идентичан оним у Српској, а подршку отварању Херцеговачке куће дао је и предсједник Србије Александар Вучић још приликом посјете Требињу прије пет година.

Извоз

Веселин Дутина наглашава да ће се све што се налази на полицама у Српској, тачније у Требињу, Бањалуци и Источном Новом Сарајеву наћи и у Београду. Ипак, друга је земља и биће ригорозније мјере због контроле и извоза.

- Они производи који задовоље стандарде који прописује извоз производа у друге земље биће и у Београду. Потребно је имати све контролне бројеве и додатне анализе, јер морамо да поштујемо и законе Републике Србије, што је нови изазов како производе малих пољопривредних произвођача прилагодити за извоз - рекао је Дутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана