Хаос на конститутивној сједници Скупштине општине Билећа: Пљуштале увреде, летјели микрофони

Ведрана Кулага фото: mojahercegovina.com
Хаос на конститутивној сједници Скупштине општине Билећа: Пљуштале увреде, летјели микрофони

Билећа - Серија инцидената догодила се у јучерашњем наставку конститутивне сједнице Скупштине општине Билећа, а мало је недостајало да све прерасте у физички сукоб, јер дио одборника није бирао ни ријечи ни оруђе разрачунавајући се са супротним табором.

Слике из билећке Скупштине подсјетиле су на најружније сцене из украјинског и турског парламента, гдје се посланици не либе да тачку на жестоке расправе ставе нагуравањем и песницама. Када се ситуација отела контроли, у зграду општине стигла је и полиција.

Инциденти су почели када је за скупштинску говорницу стао начелник општине Миљан Алексић из СНСД-а. Одборник СРС "Др Војислав Шешељ" Дражен Дунђер је устао док је Алексић одговарао на његове оптужбе да не држи ријеч ни договор у вези са формирањем већине. Дунђер је Алексићу упутио увредљиве ријечи, послије чега је услиједила реакција одборника СНСД-а Предрага Чуквића, који је микрофоном гађао Дунђера. Након тога је кренуло нагуравање одборника, увреде и пријетње. Одборник СНСД-а Радослав Брчић захтијевао је објашњење ко су особе које су без дозволе ушле у скупштинску салу, а након тога је одборник СНС-а Лазар Капор насрнуо на њега, ухвативши га за кошуљу. Реаговало је обезбјеђење, а убрзо је стигла и полиција, али није интервенисала, јер су се до тада страсти смириле и дата је пауза.

Након четворочасовне бурне сједнице, која је обиловала паузама, за предсједника Скупштине општине изабран је Глигор Самарџић из СДС-а, а начелник Алексић је остао без скупштинске већине. Алексић је послије сједнице потврдио да је било доста тешких ријечи и непримјереног добацивања, али да није било ништа страшно.

- Било је мало псовања и тако, али наставили смо засједање. Рекао сам Дунђеру да би га срце могло окинути ако не успије да окупи већину. Рекао сам да би се то могло десити, али нисам му то пожелио, а он ме је онако ружно опсовао - казао је Алексић.

Чуквић је најприје казао да се није десио никакав инцидент и да се код њих увијек могу чути глупе ријечи. На питање да ли је гађао микрофоном колегу из скупштинских клупа, казао је да је то чиста глупост.

- Ма какав микрофон, то је тотална глупост. Ништа страшно се није десило - рекао је Чуквић.

За разлику од Чуквића, одборник радикала је другачије видио догађаје у сали. Дунђер није негирао да се начелнику општине обратио непримјереним ријечима.

- СНСД је побиједио у трци за начелника захваљујући гласовима моје, а сада покушавају да нас избаце из власти. Када смо рекли да то не може тако, нису имали стрпљења. Прво ми је начелник пожелио да умрем, а ја сам одговорио на други начин. Никоме не желим да буде мртав, а својих ријечи се не стидим. Након тога су скочили ови његови са свих страна, камере су то забиљежиле. Одборник Чуквић ме гађао микрофоном - рекао је Дунђер.

Капор каже да је разлог за циркус формирање већине.

- Из СНСД-а су брутално насрнули на одборнике посланичког клуба "Звјездано небо" и гањали их телефонима. Дали смо отпор, а малтене је дошло до физичког контакта - рекао је Капор.

У Центру јавне безбједности Требиње јуче нису откривали много детаља у вези са инцидентом.

- Полицијски службеници су били на мјесту догађаја, али станица није још запримила званичну пријаву - казали су у ЦЈБ Требиње и додали да ће, ако неко од актера инцидента поднесе пријаву, поступити у складу са законом.

Прекид

Конститутивна сједница Скупштине општине Билећа почела је 1. децембра, али је прекинута одмах након верификовања мандата одборницима. Прекид је услиједио јер није било потребне већине за формирање Комисије за избор и именовање општинских функционера.

Одборнике у Скупштини има чак 11 од 12 странака које су се кандидовале на локалним изборима.

(фото/видео: mojahercegovina..com(

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана