Хан Пијесак: Изложба народног стваралаштва

Срна
Хан Пијесак: Изложба народног стваралаштва

Хан Пијесак - Удружење жена "Соколица" са Сокоца имало је најбољи штанд на изложби ручне радиности у Светосавском дому на Хан Пијеску, а најбољи славски колач направила је Александра Кркељаш из Секције кућне радиности "Босиљак" из Мокрог.

Члан жирија Јела Витомир из Источног Сарајева истакла је да је жири имао веома тежак посао да одабере најбољи од девет постављених штандова на изложби кућне радиности поводом Дана и крсне славе општине и Храма Светог Пантелејмона.


Она је нагласила да је пресудно било то што је штанд Удружења жена "Соколице" имао развновсну понуду, више учесника и широку палету предмета који имају естетску и употребну вриједност.

Александра Кркељаш из Секције кућне радиности "Босиљак", која је направила најљепши славски колач уз који су се нашли сви славски симболи, навела је да је ово умијеће научила од баке.

Изложбу традиционалних рукотворина у Светосавском дому у порти Цркве Светог Пантелејмона на Хан Пијеску отворила је предсједник Скупштине општине Михаела Томовић, истакавши да је диван осјећај видјети на једном мјесту шта све вриједне женске руке могу да ураде и колико љепоте знају да уплету у ове предмете.

Пројереј-ставрофор Бранко Брежанчић поздравио је излагаче и посјетиоце данашње изложбе у Светосавском дому, подсјетивши да се кроз историју српског народа развијала традиција и умјетност стваралаштва у храмовима, под окриљем Српске православне цркве и традиције.

Он је истакао да су Срби једини народ на свијету који има крсну славу. "Гдје су Срби, тамо је слава и обратно, гдје је слава, тамо су Срби. Слава нас је одржала, њој нека је хвала", рекао је Брежанчић.

Према његовим ријечима, слава је златна нит која је одржала српски народ и зато је треба његовати баш онако како то црква и проповиједа.

Он је истакао да је слава настала крштењем предака, када се тај празник узимао као заштитник дома, као крсно име или слава.

"Главно обиљежје славе јесте славски колач који симболизује тијело Христово, јер је на Тајној вечери Христос благословивши хљеб, дао ученицима и рекао: жУзмите и једите, то је тијело мојеж! Вино је симбол крви Христове, свијећа симбол вјечне и непролазне свјетлости, а жито које се у разним крајевима назива прекадња, панаија или кољиво, симбол су смрти и васкрсења", појаснио је протојереј Брежанчић.

Славске свечаности на Хан Пијеску настављене су дефилеом главном улицом културно-умјетничких друштава из Осечине, Пецке, Шековића и Хан Пијеска, те смотром ових чувара традиције у порти Храма Светог Пантелејмона у овом мјесту.

Свечана академија посвећена Дану општине почиње вечерас у 20.00 часова у Дому културе.

"На овој академији, круни културних садржаја у част Светог Пантлејмона, наступиће извођачи древне српске и балканске музике браћа /Ратко и Радиша/ Теофиловић, хор Филозофског факултета са Пала, пјесник Миланко Боровчанин Ромсок и народни гуслари Радивоје Витомир и Милан Нинковић", кажу у Организационом одбору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана