Прихватити особе са аутизмом у свакодневној комуникацији

Срна
Foto: Pixabay

ГРАДИШКА- Терапеут у Удружењу родитеља дјеце са аутизмом “Дуга” из Градишке Невена Гвозденац указала је на потребу да се прихвате особе са аутизмом јер га није могуће излијечити, али се раним препознавањем и терапијама може ублажити клиничка слика.

Поводом обиљежавања 2. парила - Свјетског дана особа са аутизмом, Гвозденац је навела да третмане у Удружењу “Дуга” користи 15 до 20 дјеце из овог удружења, али да је број дјеце са аутизмом у Градишци доста већи.

Говорећи о порасту броју особа са аутизмом у свијету, Гвозеденац је навела да је прије 1990. године на 10.000 рођене дјеце једно дијете имало аутизам, а да, према посљедњим истраживањима, сада буде утврђен код једног дјетета од 68 новорођених.

Гвозденац је појаснила да је аутизам неуро-развојни поремећај који се јавља у раном дјетињству, да се клиничка слика развија између друге и треће године живота, али да је прве знакове аутизма код дјеце могуће препознати и раније.

“Кроз комуникацију са дјецом млађом од годину дана може се препознати да такво дијете не успотавља контакт очима, не одазива се на властито име, не узвраћа осмјех, да изостаје експресија лица и вокализација. Све то је знак да се родитељи обрате стручним особама, али је развојни пут различит код сваког дјетета и потребно је бити опрезан приликом успостављања дијагнозе”, навела је она.

Према њеним ријечима, заједничко за све особе са аутизмом је да имају проблем у социјалној комуникацији, тешко иницирају контакт и дијеле емоције и имају краткотрајан поглед.

Гвоздена је додала да један број дјеце са аутизмом уопште не говори или често понављају одређене ријечи, а на питање одговарају питањем које им је постављено, због чега их је тешко разумјети.

“Могу да имају сензорну преосјетљивост, односно да имају бол приликом неког звука, па покривају уши или производе своје звукове како би превладали звукове из околине. Често приликом игре усмјеравају пажњу на дијелове неког објекта или играчке, а не цјелину”, појаснила је Гвозденац.

У цијелом свијету на данашњи дан се симболичним пуштањем плавих балона обиљежава Свјетски дана особа са аутизмом - 2. април, а циљ је да се подигне свијест јавности о поремећајима атистичног спектра и проблемима са којима се суочавају особе са аутизмом и њихове породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана