Грујичић: Дефинисати казнене мјере због злоупотребе могућности преласка границе у Скеланима

Срна
Грујичић: Дефинисати казнене мјере због злоупотребе могућности преласка границе у Скеланима

СРЕБРЕНИЦА - Штаб за ванредне ситуације општине Сребреница данас је закључио да нема капацитета да контролише и прати кретање великог броја људи који из Бајине Баште прелазе гранични прелаз у Скеланима и крећу се на подручју сребреничке општине у којој имају своје земљиште, али га многи не обрађују него прелазе из неких других разлога.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да је већина становника Бајине Баште поријеклом са сребреничког подручја гдје имају имовину, долазе и неконтролисано се крећу, што представља пријетњу за ширење заразе вирусом корона.

“У Бајиној Башти има тридесетак обољелих од ковида-19, док у нашој општини нема ниједна заражена особа. Стало нам је да заштитимо здравље становника, али омогућавање посједницима земљишта да прелазе границу може негативно да се одрази и да поништи све наше напоре и резултате које смо до сада имали у заштити од вируса корона”, рекао је Грујичић.

Он је затражио од Републичког штаба да се јасније дефинишу услови за прелазак границе и казнене мјере за оне који злоупотребљавају ту могућност.

Према Грујичићевим ријечима многи који су прешли из Бајине Баште у сребреничку општину остали су код својих кућа или викендица, односно рођака и не враћају се истог дана, како је прописано, што забрињава, а није познато како санкционисати те особе и спријечити контакте са локалним становништвом и евентуално преношење заразе.

“Позивам становнике наше општине на обазривост и да избјегавају све контакте са особама које прелазе границу и да тако чувају своје и здравље чланова својих породица од евентуалне заразе”, поручио је начелник Сребренице.

Грујичић је захвалио становницима Сребренице на одговорности и дисциплини у току трајања мјера заштите и ванредног стања што је дало резултате који се огледају у чињеницу да нико није заражен вирусом корона.

Он је позвао становнике ове општине да буду стрпљиви и да покажу одговорност и за сутрашњи Ђурђевдан, да се не окупљају и да тиме допринесу безболној релаксацији мјера забране и ограничења и превазилажењу периода епидемије ковида-19.

У Сребреници нема заражених вирусом корона, под стручним надзором је седам особа, а у локалном карантину су два лица.

За кршење полицијског часа и кретање у недозвољено вријеме особа старијих од 65 година полиција је издала укупно 13 прекршајних налога.

Након омогућавања преласка границе већи број узгајивача малине из Бајине Баште у Србији прелази и уређује своје малињаке у сребреничкој општини, а и запослени из ове општине у сусједним општинама у Србији и из Србије у Сребреници почели су долазити на посао послије двомјесечног прекида узрокованог забраном кретања ради заштите од вируса корона.

Релаксација мјера заштите од ковида-19 омогућила је отварање књижаре, продавнице половне одјеће и још неких радњи у сребреничкој општини уз обавезно кориштење заштитне маске и рукавица и поштивање прописане и дистанце и других мјера које су на снази.

Новим мјерама омогућено је да угоститељски објекти врше шалтерску продају и доставу хране и пића, али без окупљања купаца и конзумирања у тим објектима и очекује се да ће те врсте услуга ових дана бити доступне грађанима.

Привредни субјекти којима је због епидемије ковида-19 био забрањен или ограничен рад подносе Пореској управи захтјеве за исплату пореза и накнада за период у коме нису радили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана