Гробља у Зворнику пребукирана

Милијана Латиновић
Гробља у Зворнику пребукирана

Зворник - Гробља широм Републике Српске постала су тијесна, а посебно је тешка ситуација у Зворнику у којем, уколико до септембра не буде пронађена нова локација, становници страхују да неће имати гдје да сахрањују своје најмилије.

Према подацима Републичког завода за статистику, у РС је лани умрло 15.059 особа, што је за 650 више него годину раније. Највише посљедњих испраћаја било је у периоду од јануара до марта 2015. године. С обзиром на то да из године у годину расте потражња за гробним мјестима, многа гробља се више не могу ширити, због чега су неопходна нова која ће дугорочно ријешити проблем.

На градском гробљу Каракај у Зворнику остало је свега 70 слободних гробних мјеста, а још тежа ситуација је у сеоским подручјима.

Да је градско гробље пребукирано, потврдио је за "Глас Српске" руководилац радне јединице за комуналне дјелатности у предузећу "Водовод и комуналије" у Зворнику Мика Мићић.

- Годишње у просјеку на гробљу Каракај сахранимо око 110 покојника, а тренутно располажемо простором који би нам могао потрајати још око два мјесеца - рекао је Мићић.

Закуп гробног мјеста на десет година кошта 187 марака.

- Ако се деси да човјек умре, а нема закупљено гробно мјесто, онда се обрачунава закуп гробног мјеста, одржавање за десет наредних година и ископ и сахрана. У том случају цијена се креће око 400 марака - истакао је Мићић.

Наглашава да је међу људима који закупљују гробна мјеста све више оних који су тек закорачили у пету деценију живота.

- Ужурбан темпо живота, све више новооткривених болести, вјерујте, тјерају и много млађе да мисле на црне дане и закупе гробницу, за не дај боже, да имају - испричао је Мићић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић увјерава да нема мјеста паници истакавши да је у току процедура за закуп парцеле на којој ће бити простора за сахрањивање у наредних десет година.

Поред проблема на градском гробљу у Зворнику, мјеста нема ни у селима, гдје је око 80 одсто сеоских гробаља попуњено. У мјесним заједницама Јардан и Цер покојнике сахрањују на једном гробљу које је, према ријечима мјештана, већ одавно постало тијесно.

- Нема више мјеста ни за мртве, шума се проширила скроз до гробља. Ове комшије се организују да окрче мало, ал све је то слабо. Кад ми је муж недавно умро, одмах сам и за себе мјесто оградила - испричала је мјештанка Цера Гора Ракић.

Предсједник мјесне заједнице Грбавци Жељко Радовић истиче да је мјесно гробље старо више од вијека, те да за годину или двије неће више бити мјеста на њему.

- Предали смо захтјев у Градску управу за докупљивање парцеле, али је он још у разматрању. Надам се да ће то овог љета бити ријешено - рекао је Радовић и додао да је од почетка године на гробљу сахрањено 15 покојника.

У комуналном предузећу "Градско гробље" у Бијељини истичу да је гробље Пучиле у центру града затворено.

- На Пучилама нема више мјеста, а лани је отворено Ново гробље на којем би требало да буде мјеста за наредних десетак година - рекли су у "Градском гробљу" и додали да на новој локацији нема могућности закупа гробнице већ се она купује у трајно власништво по цијени од 643,50 марака.

Старјешина храма Светог Саве у Фочи, парох фочански Ненад Тупеша истиче да је и на подручју Фоче стопа смртности велика, па су гробља сваке године све тјешња.

- Гробље које је овдје отворено прије непуне двије деценије је скоро попуњено - рекао је Тупеша.

Обичај

Парох фочански Ненад Тупеша истиче да се сваки крштени православац сахрањује по опијелу, уз присуство свештеника, уз народне обичаје као што је даћа или софра за душу покојника.

- Приликом спровода покојник се сахрањује тако да лицем "гледа" ка истоку, а ноге треба да буду напријед - рекао је Тупеша.

Умрли у РС:

15.059 - у 2015. години

14.409 - у 2014. години

13.978 - у 2013. години

13.796 - у 2012. години

13.658 - у 2011. години

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана