Грмечка корида на Поповића брду код Оштре Луке: Роби и Шароња запалили арену

Снежана Тасић
Грмечка корида на Поповића брду код Оштре Луке: Роби и Шароња запалили арену

Оштра Лука - Пред више стотина љубитеља народних обичаја и надметања на традиционалној крајишкој борби бикова, 244. грмечкој кориди, на Поповића брду код Оштре Луке рогове је јуче укрстило 16 бикова.

Коридом су доминирали бикови чији су власници из Поткозарја, Подгрмеча, али и остатка БиХ који редовно учествују на овом такмичењу. До затварања овог броја "Гласа Српске" није био познат побједник, али се засигурно знало да су све борбе остале у сјенци надметања између бикова Робија и Шароње. Власник Шароње, Лука Штиковац из Будимлић Јапре, казао је да је његов бик храбро одолијевао нападима јачег и млађег Робија, те побрао аплаузе свих у арени.

Ненад Рољић из Тријебова код Мркоњић Града каже да је ипак његов бик Роби задивио бројну публику.

- Држим три бика, једног у тешкој и два у средњој категорији, а највећа узданица ми је Роби и очекујем побједу - казао је он.

Власник вишеструких шампиона "Грмечке кориде" Раденко Шкрбић из околине Мркоњић Града рекао је да од својих бикова Кукаџије и Бјелана очекује само побједу. Сафет Авдић из Санског Моста већ деценију не пропушта ниједну кориду, а до сада су његови бикови два пута побиједили.

- Вјерујем у свог Цвијана, који је раније био побједник, да ће ми поново освјетлати образ - рекао је Авдић.

Да је "Грмечка корида" својеврстан бренд међу Крајишницима потврђују они који редовно посјећују ову манифестацију. Ништа не може, како кажу, да замијени овај, у свијету јединствен провод уз музику, јело и пиће.

Начелник Оштре Луке Драган Станар казао је да су борбе бикова традиција коју треба преносити младим нараштајима.

- На нама је да наставимо његовати традицију нашег краја и да сваке године привучемо што већи број младих који не треба да се стиде, већ да се поносе витештвом и јунаштвом који се у нашем крају годинама његују - казао је Станар.

Борба бикова је одушевила и волонтере Момчила Ђукића и Радослава Матовића из Крагујевца, који су лани на кориди били први пут, па су поново су дошли на Поповића брдо.

Међеђе брдо

Организатор "Грмечке кориде" на Међеђем брду Нено Добријевић истакао је да ће ове године покушати да одрже кориду на старој локацији и то највјероватније у септембру.

- Добили смо сертификате од МАК-а да је деминирање завршено, односно да није пронађена ниједна мина, па ћемо видјети да ли ћемо добити одобрење од власти Унско-санског кантона да одржимо кориду у новом термину - рекао је он.

Општина Оштра Лука наградила власнике најјачих бикова:

(тешка категорија)

Прва награда - 2.000 марака

Друга награда - 1.000 марака

(средња категорија)

Прва награда - 1.000 марака

Друга награда - 700 марака

Сваки власник чији је бик учествовао у борби добио је по 500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана