Гријање на гас у Бијељини од идуће зиме

Љиљана Алексић
Гријање на гас у Бијељини од идуће зиме

Бијељина - Становници Бијељине већ од идуће зиме моћи ће се гријати на гас, јер би до септембра овај град требало да добије гасоводну мрежу.

Гас ће у Бијељину долазити из Србије, а прикључак на мрежу ће коштати 1.500 марака са могућношћу плаћања у ратама током три године.

Ову вијест, на коју се дуго чекало, у петак је саопштио градоначелник Мићо Мићић након састанка са представницима предузећа "БН гас" које је инвеститор и извођач радова.

Он је истакао да идуће седмице очекују добијање дјелимичне грађевинске дозволе од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС за градњу првих шест километара транспортног гасовода од Бијељине до Шепка, за шта су већ ријешени имовински односи.

- Влада Српске нам је изашла у сусрет и дала све сагласности за овакав вид гасификације града, утврђивањем општег интереса и давањем уговора о концесији за транспортни гасовод - рекао је Мићић.

Према његовим ријечима проток транспортног гасовода који се гради три пута је већи од неопходног за Бијељину, што омогућава његово умрежавање ка другим градовима у РС.

Директор предузећа "Бијељина-гас" Јово Вујановић казао је да је на подручју Бијељине до сада урађено око 320 километара секундарне мреже, те средњег притиска око 20 километара, а у пројекат је уложено 20 милиона евра. Према његовим ријечима сваки грађанин ће добити сат на кући, који ће мјерити потрошњу гаса.

- У дијеловима града гдје су већ прошле цијеви сваком домаћинству смо ушли у двориште. Када сада кренемо у овај процес "Нови Сад гас" је спреман да грађанима омогући прикључак на 36 рата - навео је Вујановић додајући да ће цијена гаса бити иста као у Србији, односно 38 динара са ПДВ-ом по кубику.

Гасификација је планирана и у Индустријским зонама у Бијељини, гдје је у току градња пословних објеката.

- То смо планирали, јер у свијету ниједан инвеститор неће радити уколико не постоји и прикључак на гас - додао је он.

"Топлана"

Иако је Бијељина ове зиме имала великих проблема са гријањем, јер је градска "Топлана" енергенте набављала за по неколико дана, у овом предузећу кажу да их гасификација неће угрозити.

- С обзиром на то да велики број грађана у Бијељини користи услуге "Топлане", те да је прелазак на систем гријања путем гаса компликован и скуп, проблема сасвим сигурно неће бити - увјеравају у овом предузећу.

Градска "Топлана" има око 1.250 корисника, а цијена гријања није коригована посљедњих пет година и износи 2,75 КМ по  квадратном метру за физичка и 5,80 КМ за правна лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана