Грефов мост преко ријеке Прача код Рогатице свједок прохујалих времена

С. М.
Грефов мост преко ријеке Прача код Рогатице свједок прохујалих времена

РОГАТИЦА - Ушушкан дубоко у кањону ријеке Праче код Рогатице Грефов мост више од вијека свједочи о богатој прошлости овог краја.

Познато је да је од јесени 1902. до почетка јула 1906. године грађена ускотрачна пруга Сарајево - Увац и Међеђа - Вардиште, тзв. “источна пруга”. На дужини од 166 километара изграђено је 740 различитих објеката. Међу њима је и око 13 километара тунела, 900 метара галерија и 30 мањих и већих мостова.

Један од тих мостова је и Грефов мост на Прачи низводно од Саставака и ушћа Ракитнице, односно сада бране новоизграђене мале хидроелектране “Дуб” код Месића.

- Сва инфраструктура “источне пруге”, па и Грефов мост, “отписан” је почетком јула 1978. укидањем ускотрачне пруге Сарајево – Вишеград - Вардиште. То није учињено због економске неисплативости, како се тада тврдило, него, опште је убјеђење да се што више одвоји Босна од Србије и источни дио осиромаши, у чему се умногоме успјело - рекоше у Завичајном удружењу Месићана “Борач”.

Пошто се радило о жељезним мостовима, највећи дио их је убрзо демонтиран, исјечен и продат као старо жељезо на отпадима од Сарајева до Ужица у Србији.

- Грефов мост је, како се тврди, добио име по неком аустроугарском инжењеру који је водио радове и погинуо на његовој изградњи. Да ли у знак сјећања на његовог неимара или више због неприступачности терена, мост је и данас “жив” - истакли су из удружења.

Додају да мост нема никакву саобраћајну улогу и зуб времена из дана у дан га нагриза, али је зато очигледан свједок једног времена и умјешности грађевинарства од прије више од 100 година.

- Сам мост и дио Праче коју премошћује, али са знатно мањом количином воде, јер је покупљена тунелом хидроелектране, буде носталгију за прошлим временима - причају бројни риболовци и други љубитељи природе овог краја.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана